Úgy tűnik, továbbra sem szereti a nyilvánosságot a besenyszögi önkormányzat

Megosztás

Régóta napirenden van Besenyszögön annak kérdése, hogy legyen-e élő közvetítés vagy se az önkormányzati képviselő-testületi ülésekről. A téma azért is lehet érdekes, mert a besenyszögieket olyan közérdekű ügyek érdeklik többek között, hogy mi van például az önkormányzat cégével, a Bes-Ász Kft.-vel, miért lett veszteséges. A közügyeket tehát élőben is szeretnék követni, nem csak hetekkel később napvilágot látott jegyzőkönyveken keresztül értesülni a döntésekről

Manapság, amikor élőben közvetítenek önkormányzati testületi üléseket szerte az országban, Besenyszögön többen vélik úgy, hogy hasonló nyilvánosság illetné meg a városban élőket is.

A városban úgy ítélik meg, hogy egy élő ülés “élményéhez” a helyieknek is joguk van, hiszen az ülés később is visszanézhető. Besenyszögön vannak olyan közügyek, amik bizony a helyieket is élénken érdeklik. Ám a kommunikáció világában még Facebook-oldala sincs a városnak, csak a lakosok a honlapjáról értesülhetnek önkormányzati döntésekről hetekkel az ülést követően.

A vissza-visszatérő élő közvetítés kérdése legutóbb az április végi önkormányzati ülésen merült fel. A jegyző kiemelte, hogy a márciusi közmeghallgatáson is szóba került ennek az igénye. Ő személy szerint is beszélt egy informatikussal, aki azt mondta neki, hogy akár 5-600 ezer forintot is igényel egy online közvetítés. Ráadásul ez igényel egy embert, aki figyelemmel követi a közvetítést.

Ez már csak azért is érdekes, mert a Facebookon minden további nélkül élőben ingyen lehet követni eseményeket, nem kell hozzá, csak egy erre alkalmas telefon, és egy jól elhelyezett mikrofon. Csakhát ugye, ahogy írtuk, még közösségi oldala sincs a városnak.

Többen támogatták az elképzelést, ám volt, aki nem. Berényi Ambrus azt mondta, hogy a közvetítésből szerinte kivágnak részeket, és kifigurázzák a képviselőket, ezért nem támogatta az ötletet.

Balogh Zoltán polgármester sem támogatta. Azt mondta, hogy szerinte  az eredeti szövegkörnyezetből kivágott részeket más szövegkörnyezetben tüntethetik fel, amely más jelentéssel bírhat. Palyafári János gazdasági okok miatt nem támogatta a közvetítést. Így aztán nem szavazták meg az online közvetítés lehetőségét.

Még május 4-én írtunk levelet Balogh Zoltánnak, Besenyszög polgármesterének a témával kapcsolatban, rákérdezve a pénznyelőnek bizonyult önkormányzati cég, a Bes-Ász Kft. gondjaira is.

Ezeket kérdeztük:

  • miért nem tartják helyesnek élőben közvetíteni az önkormányzati képviselő-testületi üléseket,
  • miért nem tartják helyesnek, hogy legyen a városnak Facebook-oldala,
  • mennyi a Bes-Ász Kft. hiánya,
  • mit tettek a Bes-Ász Kft. ügyében: tettek-e feljelentést a veszteség miatt ismeretlen tettes ellen, indítottak-e könyvvizsgálatot a veszteség miatt?

Közel egy hónap telt el levelünk elküldése óta, de a Balogh Zoltán vezette önkormányzat ismét bebizonyította, hogy nem szereti a nyilvánosságot.

Egész egyszerűen nem válaszoltak kérdéseinkre.

Kapcsolódó cikkek