Meglepődött a besenyszögi képviselő-testület attól, amiről pedig már régóta tudhatnak

Megosztás

Óriási tervekkel nyílt meg annak idején a besenyszögi szúrópont, vagyis mini vágóhíd, amihez húsbolt is párosult. A kis üzemet az önkormányzat cége, a Bes-Ász Kft. üzemeltette.

Aztán a nagy tervek bedőlni látszottak, állítólag még a disznókat is más településről kellett ide szállítani, azaz alapanyag is alig volt.

A Bes-Ász egyébként pékséget is működtetett.

Nos, most helyiektől származó információink szerint a Bes-Ász annyira nem volt a helyzet magaslatán, hogy az önkormányzat a szúrópont, a húsbolt és a pékség bezárására kényszerült.

A kisváros honlapjára kitett beszámoló szerint a december elején tartott soros önkormányzati képviselő-testületi ülésen a Bes-Ász által működtetett helyek bezárása mellett döntöttek. 

Az indoklás azonban egészen szokatlanra sikeredett. Mint írták, az energiaválság, a feltételezhetően felelőtlen(!) gazdálkodás következtében a cég nagymértékű adósságállományt halmozott fel, amiről a képviselő-testületnek nem volt tudomása. A növekvő adósság ténye ráadásul más forrásból jutott az önkormányzat tudomására.

Itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen helyiektől kapott információk szerint a kft. élén nem véletlenül volt változás, hiszen állítólag az egykori vezető tudta, ez a szisztéma nem működőképes, ezért inkább lelépett. Illetve információink szerint a korábban a városban szolgált kiváló jegyző egy önkormányzati testületi ülésen jegyzőkönyvbe mondta, hogy 76 millió mínusza van a Bes-Ásznak, a lyukakakat közpénzből tömögették, hiszen önként vállalt feladat nem lehet veszteséges.

Vagyis egészen egyszerűen nem lehet igaz, hogy a testület nem tudott az adósságállományról, hiszen a jegyző, akit ezek után nem láttak jó szívvel tovább a kisvárosban, már erre a problémára szakmailag felhívta a figyelmet!

A jegyző ezt követően szintén távozott a városból.

De folytassuk tovább az ülésről született tájékoztatást, miszerint a Bes-Ász veszteséges gazdálkodása veszélyeztette az önkormányzat feladatellátását. Az egyre gyarapodó kötelezettségállomány kockázatot jelentett az önkormányzat gazdálkodására, ezért voltak kénytelenek meghozni ezt a döntést.

Az önkormányzat hangsúlyozta, mindenképpen üzemeltetni szeretnék a szúrópontot, a húsboltot és a pékséget, ezért olyan vállalkozót keres, aki ezt vállalná.

Úgy tudjuk, hogy a Bes-Ász annyira problémás, hogy állítólag az önkormányzat saját könyvvizsgálója nem vállalta a gazdálkodásának vizsgálatát, ezért most arra is keresnek valakit.

Helyi ügyekre rálátó bennfentes informátorunk szerint talán azért is futhatott aknára a Bes-Ász, mert immár nem jönnek uniós támogatások, így azok a vélhető manőverek, hogy a veszteséget állítólag önkormányzati pénzből tömögették, tovább nem működött, így kibukott a veszteség, aminek a mértéke úgy tudni, egyelőre nem ismert, akár 20 milliótól 200 millióig is terjedhet.

Informátorunk azt is mondta, hogy az önkormányzat nem tartotta korábbi ígéretét, miszerint évente két közmeghallgatást is tartanak. Az év végi ugyanis elmaradt, informátorunk szerint talán pont a Bes-Ász Kft. kínos ügye miatt.

A Bes-Ász körüli helyzetről annak idején a Magyar Narancs is beszámolt.

Kapcsolódó cikkek