Sokak szerint fél a nyilvánosságtól a besenyszögi önkormányzat

Megosztás

Maga a besenyszögi polgármester és helyettese is aláírta azt az aláírásgyűjtő ívet, amit annak érdekében fogalmaztak meg helyi lakosok, hogy legyen online közvetítve a város önkormányzati testületi-ülése, illetve a városnak legyen végre a 21. században Facebook-oldala, ahol akár hozzá is lehet szólni a közzétett témákhoz. Aztán váratlan fordulat történt: a két városvezető a minapi testületi ülésen már nem szavazta meg az ötletet.

Információink szerint két évvel ezelőtt már felvetődött Besenyszögön annak igénye, hogy legyenek az önkormányzati képviselő-testületi ülések élőben követhetők. Ez egyébként nem nagy kérés annak fényében, hogy ma már számos település hasonló eseménye követhető figyelemmel a történésekkel egy időben. Ilyen például Szolnok, de Jászberény, Abony, Martfű, Törökszentmiklós, Kunszentmárton, hogy csak néhány környékbeli települést említsünk.

A lakosok azt is szerették volna, ha az önkormányzat végre illeszkedik a mai kor követelményeihez, és egy Facebook-oldalt is működtet, amin napi információk futnának, megengedve azt a lehetőséget, hogy kulturáltan hozzá is lehetne szólni a témákhoz, netán kérdezni is lehet.

Ezt a javaslatot, nyilvánosságot feszegető ötletet akkor azonban akkor leszavazta a testület.

Csakhogy a téma ismét napirendre került a legutóbbi közmeghallgatáson is. Ekkor a polgármester azt mondta, hogy dehát ezt a kérdést egyszer már leszavazta a testület.

Erre válaszul többen szerkesztettek egy petíciót, hivatkozva az önkormányzati törvény alaptéziseire, miszerint az egyik legfőbb elv a transzparencia.

Ezt hamarjában, vagyis egy nap alatt az 1700 választásra jogosult állampolgár közül 343-an írták alá. Ez elég szép szám.

A petíció ívén az állt, hogy a testület újra tárgyaljon erről az egészről.

A dolog érdekessége, hogy információink szerint az aláírásgyűjtő ívet aláírta a város polgármestere is, sőt, az alpolgármester is.

Igen ám, de a minapi testületi ülésen már nem szavazták meg ezt a javaslatot! Úgy tudjuk, ők ketten és egy képviselő leszavazta az egészet. Ketten tartózkodtak, ketten igennel szavaztak.

Így aztán ismét lekerült a napirendről ez a téma.

Ez többek szerint a képviseleti demokrácia megcsúfolása.

Az aláírásgyűjtést szervezők úgy vélik, az önkormányzat vezetői félhetnek a nyilvánosságtól. Ami talán nem is lehet véletlen, hiszen a településen az a vélekedés tartja magát, hogy a polgármester családi vállalkozásként vezeti a várost. A lakosok nyitottabb működést  várnának el az önkormányzattól, hiszen több téma is borzolja a kedélyeket.

Ilyen például az önkormányzat saját cégének, a Bes-Ász Kft.-nek kétesnek mondható vagy a Gondozási Központot körüllengő ügye. A Bes-Ásznál állítólag évek óta veszteséges, akár 150 millió forintos hiány is lehet, ami bizony nem kis tétel. A kft. vezetőjét erre hivatkozva el is küldték. A Gondozási Központnál pedig nyomozás is indult. Mindezekről a Magyar Narancs írt annak idején.

Az is szúrja a lakosság szemét, hogy a polgármester állítólag a sajátjaként használja a kisváros polgármesteri hivatalának Audiját, fizetve az adóból az üzemanyagot, a fenntartást. Állítólag ugyancsak vettek egy új Suzukit egy hivatali dolgozónak, aki a pályázatokat írja és azzal jár ki Besenyszögre Szolnokról. Miközben a város forráshiánnyal küzd, nincs elég pénz nagyon sok mindenre, egyebek mellett civilekre, helyi sportra.

Azért nem minden kisváros vezetője használhat ilyen autót

Többekben fel is vetődött a kérdés azok után, hogy ismét lesöpörték az asztalról a nyilvánosságot, átláthatóbb működést követelő népakaratot, hogy kit képviselnek ezek az emberek? Magukat, a saját anyagi érdekeiket vagy a lakosokat?

Kapcsolódó cikkek