Nagy a felháborodás: jogtalanok a büntetések az árrazzián, mert nincs krumpli

Megosztás

Egyáltalán nem lehet kellő mennyiséget kapni a piacon, ezért nem árulják az árstopos termékeket. De ez a büntetgetőket nem érdekli.

Ismét árstop razziát tartott a fogyasztóvédelem, hogy kiszűrje a szabályokkal trükköző kereskedőket. Van azonban két olyan kiemelt esetkör, amikor a kiskereskedőket annak ellenére szankcionálja a fogyasztóvédelem, hogy a jogszabály rajtuk kívül álló okból nem betartható – írta a Portfolio.hu az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményére hivatkozva.

Az egyik ilyen eset, ha a beszállítók, az élelmiszerfeldolgozók nem, vagy csak hiányosan, esetleg késve szállítanak az áruházak részére az árstopos termékekből. A közlemény külön kiemeli, hogy jelenleg nem elérhető sem Magyarországon, sem az EU területén megfelelő mennyiségben burgonya, mivel a tavaly termett mennyiség már elfogyott, és egyelőre az új krumpli terem, arra pedig nem érvényesek a hatósági árra vonatkozó rendelet szabályai, sem a kötött ár, sem a kötelező mennyiség.

A szankciók alkalmazása a kereskedők szerint ez esetben indokolatlan és elfogadhatatlan, mivel olyan okból marasztalják el a kiskereskedőket, amelyért nem felelhetnek. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek