Egyre több a nagy teljesítményű e-roller a közutakon, megint vitát keltenek

Megosztás

Ismét fellángolt a vita az elektromos rollerekről egy Szolnokon készült videó kapcsán. Azon az látható, hogy egy autós mögött közlekedik egy rolleres a közúton, mégpedig a belvárosi Tisza-hídon, ahol egyébként kerékpárút is van. A bejegyzést tevő megjegyezte, hogy 50 kilométer per órás sebességgel közlekedett – amit simán tudott tartani a rolleres -, majd feltette a kérdés, hogy ez így szabályos volt-e. 

A poszt érdekessége, hogy hozzászólásban jelentkezett maga a rolleres.

Mint írta, a mai szabályozások szerint semmilyen szabályt nem sértett. A kerékpárúton max. 20km/h a megengedett sebesség. 

Hozzátette, rendelkezik jogosítvánnyal, van védőfelszerelése, és van biztosítása a rolleren, valamint rendelkezik az előírt világító berendezéssel (irányjelző, féklámpa). Lehetőség szerint az út jobb szélén szokott haladni. Itt csak azért ment ki a látószögből, mert irányjelzés után a főutca felé ment.

Innentől kezdve érkeztek a poszthoz a további hozzászólások, amik eléggé megoszlanak.

Valaki azt írta, hogy “Remélem egy villanyoszlop megállít és nem a mentő visz el, hanem a fekete autó.”

Más valaki azt közölte, hogy “Rengeteg súlyos baleset fog bekövetkezni, ha hivatalosan a közúton fognak közlekedni! Annyira ostobák ezek az emberek, el sem tudják képzelni, hogy mekkorát fognak esni, ha az előtte haladó jármű befékez! Hiszen nem fognak tudni megállni!”

A rolleres később azt is közölte, hogy lassan meg kell szokni Szolnokon is a nagyobb teljesítményű rollereket. Tudomása szerint a városban már vagy 5-6-an vannak, akiknek ilyen teljesítményű járművük van.

Ugyanakkor pont a napokban jelent meg a Kengyel közösségi portál nevezetű Facebook-csoportban egy állítólagos rendőrségi tájékoztató.

Ezen az olvasható, hogy minden olyan elektromos roller, ami 25 km/óra vagy afeletti sebességgel képes haladni segédmotor-kerékpárnak minősül, melyre szükséges biztosítás, bukósisak és vezetői engedély.

Persze ezzel kapcsolatban is vita alakult ki, mert volt, aki azt írta, hogy ez nem fedi a valóságot, mert nem igaz! Valaki más azt írta, hogy ez csak hangulatkeltés. Valaki pedig azt, hogy:

“Engem személy szerint nem is érdekelnek a rollerek. Én akkor szoktam mérgelődni, mikor olyan emberekkel találkozok a főutcán, “elektromos biciklivel”, elöl-hátul gyerekkel, sisak nélküli száguldozva, aki sosem tanult KRESZ-t.”

Forrás: Szolnok és környéke útinform és Kengyel közösségi portál Facebook

Fotó: bestblog.hu

Kapcsolódó cikkek