Ivartalanítással igyekeznek elejét venni a kóborkutya helyzetnek Zagyvarékason

Megosztás

Felelőtlen gazdák miatt jelent gondot Zagyvarékason a kóbor kutyák helyzete. Most ivartalanítással próbálják elejét venni a helyzet súlyosbodásának.

A problémás helyzetre a figyelmet Polónyi László is felhívta a közösségi oldalon. Mint a polgármester foigalmazott, az önkormányzat az elmúlt időszakban minden lehetséges eszközzel igyekezett felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, az állatok megfelelő gondozására, a törvény betartására és betartatására.

Hozzátette, a problémát az esetek jelentős többségében a kutyák, egészen pontosan a gazdájuk felelőtlen magatartása jelenti. Szinte minden esetben megállapítható, hogy az ebekből hiányzik a beazonosítást segítő és lehetővé tevő chip, továbbá az, hogy a szaporulatot sem tudják megfelelő módon kezelni, és részben emiatt is vannak kóborló kutyák a településen.

Ez utóbbi probléma egyik megoldása a kutyák megfelelő időben történő ivartalanítása. Ez azonban pénzbe kerül, ennek összegét azonban nem mindenki tudja előteremteni.

Mint már oly sok esetben, amikor egy-egy kutyát kellett megmenteni, a Tisza Állat- és Természetvédő Egyesület sietett az önkormányzat segítségére. A szervezet sikeresen pályázott, az elnyert összegből tizenegy eb ivartalanítása történhet meg egy abonyi állatorvosi rendelőben.

Eddig 8 kutyát ivartalanítottak, és napokon belül a többiek esetében is megtörténik a szakszerű, orvosi beavatkozás. Aki nem tudta kutyáját átvinni Abonyba, az egyesület vállalta a szállítást, míg az önkormányzat biztosította a chipelés és a kötelező védőoltások beadásának költségét.

A polgármester megköszönte mind az egyesület, mind a gazdáknak is a felelős és példamutató gondolkodását.

Forrás: Zagyvarékas község önkormányzata Facebook

Kapcsolódó cikkek