A Zagyva I. fokú árvízvédelmi készültségén túl több belvízvédelmi szakaszon is védekeznek

Megosztás

A folytatódó csapadékos időjárás következményeként a Zagyva-Tarna vízrendszerben – a Zagyva és a Tarna felső szakaszain elindult árhullámok miatt – a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszán továbbra is fennáll az I. fokú árvízvédelmi készültség. Ma reggeltől már négy belvízvédelmi szakaszon is folyik a védekezés első- vagy másodfokban a Kötivizig területén.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében az elmúlt huszonnégy órában tovább folytatódott a csapadékos időjárás. Ennek hatására a Zagyva és a Tarna felső szakaszán elindult árhullámok miatt a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszán továbbra is fenntartja Kötivizig az I. fokú árvízvédelmi készültséget, amit május 17-én reggel 6 órától rendeltek el. A figyelőszolgálat összesen 99 kilométer hosszú védvonalra terjed ki.

Csapadék
Az elmúlt 24 órában is egy mediterrán ciklon alakította térségünk időjárását, amely további csapadéktevékenységgel párosult. A Zagyva-Tarna vízgyűjtő-területén lokálisan előfordultak 15-25 mm körüli csapadékok is, területi átlagban 10,9 mm területi csapadékok regisztráltak.

Az igazgatóság területén az elmúlt napon 2,6 -103,0 mm közötti csapadék hullott. A legtöbb csapadékot Tomajmonostorán észlelték, ahol huszonnégy óra alatt 103 mm esett. Jelentős mennyiségű eső mértek Kunhegyesen (71,0 mm), Kisújszálláson (42,3 mm) és Sarudon is (39,6 mm).

A folyók vízjárása
Az elmúlt napokban ismét lehullott nagy mennyiségű területi csapadék hatására újabb árhullámok indultak el mind a Zagyva, mind a Tarna felső szakaszain. A Tarna Verpelétnél ma hajnalban 4 és 5 óra között 274 cm-el, míg a Zagyva Pásztónál 4 órakor 260 cm-el tetőzött.

Vízállások reggel 7 órakor a Zagyván: Apcnál 235 cm, áradó (I. fok 250 cm); Hatvannál 201 cm, áradó (I. fok 310 cm); Szentlőrinckátánál 203 cm, apadó (I. fok 220 cm), Jászteleknél 347 cm, áradó (I. fok 350 cm) volt.
Ma reggeli vízállás a Tarnán: Verpelétnél 258 cm, apadó; Tarnaméránál 312 cm, apadó (II. fok 300 cm); Tarnaörsnél 331 cm, apadó (II. fok 300 cm) volt.

Előrejelzés
Zagyva-Tarna vízrendszer:
A Zagyva – Tarna vízrendszer felső szakaszain kialakult újabb árhullámok hatására a következő napokban a Jásztelki vízmércén tartósan I. fok feletti vízállások kialakulása várható. Konkrét tetőző vízállás értéket a felső vízmércéken bekövetkezett tetőzést követően fognak tudni kiadni. A tetőző vízállások értékét a meder benőttsége jelentősen befolyásolhatja.

Belvízvédekezés
A tartós esőzések hatására ma reggel 7 órától több belvízvédelmi szakaszon is elrendelték a védelmi fokozatot.
Az igazgatóságon I. fokú védekezés folyik mától a 10.05 jászkiséri belvízvédelmi szakasz mellett a 10.08 karcagi és a 10.10 mezőtúri belvízvédelmi szakaszokon, II. fokban védekezik ma reggeltől a 10.07 kisújszállási belvízvédelmi szakasz.
A jelenlegi védekezési tevékenység fő feladati közé tartozik a szivattyúzás, a vízkormányzás, illetve egyéb területi munkák elvégzése. A szivattyúzási tevékenységhez pillanatnyilag 16 szivattyú üzemeltetnek, szükség szerinti eltérő üzemrendben.

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek