Megszűnhet a felső tagozat az örményesi iskolában

Megosztás

Információink szerint települési fórumot tartanak szerdán délután Örményesen. Bár a fórum témáját hangzatos szavakkal – esélyteremtés, új lehetőségek – fogalmazták meg, egész egyszerűen arról van szó állítólag, hogy a felső tagozatot megszüntetik Örményesen. Érdeklődésünk alapján kiderült, könnyen erről lehet szó.

A témával kapcsolatban három személyt kerestünk meg. A tankerülti igazgatót, Sági Istvánt, aki nem válaszolt érdeklődésünkre. Aztán Török Tamást, a település polgármesterét, aki azt felelte, hogy a Karcagi Tankerületi Központ tart települési fórumot szerdán 17 órától Örményesen a Glaser-kastélyban, ahol Sági István tankerületi igazgató minden kérdésre válaszolni fog.

Aztán megkérdeztük az iskola igazgatóját is. Karsai–Faragó Anita tagintézmény-vezető először is nagyon kedvesen megköszönte érdeklődésünket.

Ezután minden kérdésünkre válaszolt.

Ezeket kérdeztük:

  • igazak-e azok az információk, miszerint szeptembertől a felső tagozatnak át kell majd járnia Fegyvernekre,
  • hány gyermeket érintene ez az intézkedés,
  • miért lenne szükség erre az intézkedésre,
  • terveznek-e további intézkedéseket,
  • összesen mennyi gyerek jár az örményesi intézménybe?

Az igazgatónő ezt válaszolta:

“2023. május 17. szerda délutánra a Karcagi Tankerületi Központ vezetője települési fórumot hirdetett Örményesre, a Glaser–kastélyba.
Témája a fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskola Szalai Sándor Általános Iskolájának felső tagozatos tanulóinak lehetőségei a következő tanévtől (várhatóan 40 fő), valamint a szülők tájékoztatása a lehetőségekről, amennyiben az iskola felső tagozata megszűnne.

Az alsó tagozat bezárása nincs napirenden. Ott jelenleg összevont 1-2 és 3-4. évfolyam működik.

A felső tagozat bezárásának lehetősége azért került napirendre, mert az osztályaink létszáma, nem éri el a köznevelésről szóló törvény által meghatározott minimumot, a 14 fős osztálylétszámokat. 2017-ben már volt egyeztetés erről az intézményben az akkori alacsony létszámok miatt.

Ebben a tanévben volt egyeztetés a település polgármesterével, képviselőkkel a tankerületi igazgató úr részéről. Volt egyeztetés a tagintézmény tantestületével külön is.

Egy második alkalommal a teljes intézményi nevelőtestület és szülők, tanulók képviselőivel szintén volt egy egyeztetés a fenntartó képviselőjével, ahol véleményt nyilváníthattak az érintettek.

Önkormányzatunk és az iskolánk vezetősége megtette a megfelelő intézkedéseket.

Az intézményünkben jelenleg 97 tanuló folytat tanulmányokat az 1-8 évfolyamon. A következő tanévre a várható tanulói létszám a tagintézményben összesen 86 fő, ebből a felső tagozatos tanulók létszáma 40 fő.”

Végezetül kifejezte reményét – szintén nagyon kedvesen -, hogy minden kérdésünkre tudott válaszolni.

A kedvességet nem véletlenül hangsúlyoztuk. Információink szerint ugyanis az örményesi iskola remek intézmény. Olyannyira, hogy még Fegyvernekről is járnak oda gyerekek. Tehát onnan, ahova most be akarják az örményesieket zsuppolni. Mégpedig azért, mert Fegyvernekre – szintén információink szerint – nagyon sok nehezen kezelhető gyerek jár a környező településekről.

Felmerül majd az is a fórumon, hogy mivel viszik majd át azt a negyven gyereket Fegyvernekre. A közlekedés ugyanis csapnivaló a két település között.

Úgyhogy várhatóan sok izgalmas kérdés felmerül majd.

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek