Öt év után végre látogatható a tűzoltótörténeti kiállítóterem Karcagon

Megosztás

Végre átadták Karcagon a tűzoltótörténeti kiállítótermet, ami mostantól a a Püspökladányi út 5. szám alatt várja a látogatókat. A megnyitón jelen volt Szepesi Tibor, a város polgármestere, Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, Varga Nándor, a Karcagi Ipari Park Kft. ügyvezetője és természetesen Lévai Kálmán nyugállományú tűzoltó ezredes, akinek az egész kiállítás köszönhető.

A tűzoltótörténeti kiállítótermet Lévai Kálmán tűzoltó álmodta meg, aki évtizedeken át gyűjtötte a karcagi tűzoltóság több mint száz évét bemutató kiállítás anyagát.

Lévai Kálmán gyűjteménye első darabját feleségétől kapta ajándékként még 1980-ban karácsonyra. Ezután már barátok, rokonok és sokan mások is olyan darabokat ajándékoztak neki, ami folymatosan gyarapította egyre bővülő gyűjteményét.

Közben érlelődött benne a gondolat, hogy a sok összegyűlt kincset közzé kellene tenni. 2014-ben az akkori városvezetés a szociális otthonban ajánlott fel erre egy helyiséget.

Ezt az épületet azonban időközben elkezdték felújítani, a kiállítóteremnek mennie kellett. Elraktározták a gyűjteményt és várták, mikor költözhetnek vissza. 2018 novemberében még azt remélték, hogy a szépen felújított épületben a tanév vége felé már újra fogadhatják a látogatókat.

Aztán 2019 helyett most nyílt alkalom a megnyitóra a Püspökladányi út 5. szám alatt.

Az idei évi megnyitás azért is volt fontos, mert szeretnének 2024-ben méltóképpen megemlékezni Szabó Ágostonról, aki 1924 és 1940 között volt tűzoltóparancsnok Karcagon és ez óta létezik folyamatosan tűzoltóság a városban. Nagy feladat is vár még rájuk, mert szeretnék felkutatni a sírját.

Sok szép régi darab tekinthető meg a kiállításon

Forrás: Szepesi Tibor, Lévai Kálmán Facebook és szoljon.hu

Fotók: Szepesi Tibor Facebook

Kapcsolódó cikkek