Felújítják az emlékművet, még 102 név is rákerül

Megosztás

Markó Ferenccel és Korbély Csabánéval, a Helyi Értéktár Bizottság tagjaival folytatott megbeszélést Pető Zsolt abonyi polgármester hétfőn. A téma a II. világháborús emlékmű felújítása volt. Bár az emlékmű talapzatán mintegy 700 név olvasható, a lista a mai napig hiányos.

Markó Ferenc komoly kutatómunkát végzett, és összegyűjtötte azon abonyiak névsorát, akik nevei még nem szerepelnek az emlékművön, de szintén a háború áldozatai voltak.

Abony önkormányzata a közelmúltban hozott döntést arról, hogy felújítják Abony várossá válásának 30. évfordulós ünnepségére a II. Világháborús emlékművet.

Markó Ferenc a Hadtörténeti Intézetben és Történeti Levéltárban végzett kutatómunkát, így a névsor rendelkezésre áll, a jelenlegi felület kiegészíthető.

Abony képviselő-testülete az emlékmű felújítására 5 millió forintos keretösszeget szavazott meg. Megújul a talapzat és a szobor is.

Az emlékművet 1995. november 5-én avatták fel. Az „Emlékezz a holtakra” föliratú oszlop tetején Blaskó Sándor helyi szobrászművész Piétája látható, alatta négy dombormű. Az oszlopfő négy oldalán Szent István, Szent Imre, Szent László és Szent Márton reliefje található.

A sírhalom négy márványtábláján több mint 700 (egyes források szerint 820) név sorakozik: katonák, polgári személyek.

“Értékeinket védeni, óvni kell és törekedni arra, hogy mindannyian büszkék legyünk városunkra, a fiataloknak legyen jövőképük, minden állampolgár találja meg számításait, és ne az elvándorlás, mindinkább az idevándorlás legyen a cél. Felelősség, hogy évről évre méltó módon emlékezzünk, ünnepeljünk. Ez a nap lehetőséget adna arra, hogy tovább építsük a közösségünket, és még egy dolog, ami összekötné az abonyi embereket – mondta a felújításról Pető Zsolt.

Forrás: Pető Zsolt Facebook

Kapcsolódó cikkek