A szolnoki Tiszaligetbe is sokan kilátogattak piknikezni, bár ott nem volt majális

Megosztás

Felháborító! Ezt mondta egy idősebb hölgy a szolnoki tiszaligetben arra a kérdésre, hogy idén a Fidesz miatt nem tartottak majálist a ligetben. Hozzátette, más, kisebb költségvetésű helyeken bezzeg tudtak városi majális rendezni, az ő lányáék is Ceglédre mentek át. Ugyanakkor a Fidesz egy parkban majálisozott.

Nagy várakozás előzte meg a Fidesz civilnek mondott majálisát, amit egy zárt közparkban tartottak meg. Tódult is a nép rá, de csak 3 ezer embert engedtek be karszalaggal, a többiek kint várakoztak a park bejáratánál, hátha be tudnak majd menni.

Ugyancsak a park előtt tartott sajtótájékoztatót a Szolnoki Többség, amit a mémgyártó fideszesek örömmel használtak ki, hiszen kiváló alapul szolgált a butaságaik terjesztésére. 

Füle István, a Szolnoki Többség DK-s frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy a családi majális sok év után elmaradt a Tiszaligetben, helyette fideszes majálist tartanak egy zárt parkban. És hogy miért fideszes a rendezvény? Szerinte ennek egyértelmű jele, hogy az egyik szervező egyesület elnöke fideszes bizottsági tag, ráadásul a Fidesznek gyűjtött aláírásokat kampányokban. Erről fotót is bemutatott Füle István.

Ezzel a rendezvénnyel becsapták a szolnokiakat, de a vidékieket is, akik hiába várták a hagyományos családi majálist a ligetben. Várták a vállalkozók is, akik nem tudtak kitelepülni, így bevételre szert tenni.

Megjegyezte, ezt a rendezvényt egyébként simán meg lehetett volna tartani a Tiszaligetben is, semmi akadálya nem lett volna. 

Hozzátette, a maguk részéről úgy vélik, ennél sokkal szabadabb rendezvény kell, ezért május 20-án a Várkonyi téri domboknál családi majálist rendeznek. 

Györfi Mihály, a Szolnoki Többség  MSZP-s tagja elmondta, hogy 19 évvel az európai uniós csatlakozás után, amikor a civil szervezeteket működésükben korlátozzák, mégis civil majálist tartanak. Ezzel hatvan éves hagyományt rúgtak fel. A nagy hírű szolnoki majálist lehetetlenítették el azzal, hogy a Fidesz nem adott rá 7 millió forintot. 

Györfi Mihály sajnálatát fejezte ki, hogy a város a Szolnoki Többség frakcióval és a város lakosságával sem, hogy mit akarnak. Úgy vélte, a Fidesz már megbánhatta ezt az egészet, mert Szalay Ferenc polgármester megígérte, jövőre már ismét a ligetben lesz majális.

Miközben a parkban sokan majálisoztak, a Tiszaligetbe is sokan kimentek. Civilek vélték úgy, hogy ott a helyük a ligetben, a hagyományos helyszínen. Piknikeztek, beszélgettek. A gyerekek szappanbuborékokat fújtak, játszottak. Szemmel láthatóan mindenki jól érezte magát. Egy civil asztalánál zsíroskenyeret is lehetett majszolni.

Ugyanakkor azt feltűnő volt látni, hogy a Momentum a liget egy teljesen más területén jött össze, mint mondjuk a Szolnoki Többség, de a DK sem szaggatta nagyon magát, Kovács Károly DK-s szimpatizáns, támogató zsíroskenyérosztó asztala körül tüsténkedtek leginkább. A szolnoki közéletben szereplő Agóra egyesület is külön piknikezett.

Miskoczi László momentumos politikus, volt alpolgármester is megfogalmazta véleményét a különös szolnoki majálissal kapcsolatban.

Mint írta:

“A Fidesz sajnos öncélúan próbálkozott a május 1-i ünnepség kisajátításával oly módon, hogy hagyományainkhoz híven, eddig rendszeresen a Tiszaligetben megtartott majálist, melyre több tízezer ember ment ki szórakozni, áthelyezte az alig háromezer embert befogadó Ormos Imre parkba. Már hetek óta beszélik a városban, hogy a civil majálisnak hirdetett rendezvény valójában a 2024-es helyi önkormányzati választásokat megelőző fideszes propagandabuli, ami az általuk elindítani kívánt kamuegyesületek népszerűsítéseiről szól. A Momentum helyi szervezete természetesen nem vett részt az Ormos bulin, inkább úgy gondoltuk, hogy demonstratív jelleggel, és hagyományainkhoz híven mi a Tiszaligetben fogjuk tölteni a majálist.”

A ligetben mondta egyébként a bevezetőben már említett hölgy, hogy felháborító, hogy egy ekkora város nem képes családi majálist rendezni. Közben pedig más, kisebb településeken nem volt ebből gond. 

Füle István (balra) és Györfi Mihály tartottak sajtótájékoztatót a fideszes majálisnak helyet adó park előtt. A háttérben kedélyesen diskurál egymással Vörös Miklós, a Fidesz önkormányzati frakciójának igazgatója és Ligeti József ( szürke pólóban, háttal), aki elsőként hagyta ott a Szolnoki Többséget
Kinyomtatták, ahogy Ádám Csaba korábban a Fidesznek kampányol. Ő az egyik civil egyesület elnöke, amelyik a zárt parkba a majálist szervezte. Ezzel bizonyították, hogy inkább fideszes, mint civil.
A Szolnoki Többség egy része külön asztalnál beszélgetett
Az Agóra egyesület külön piknikezett
A Momentum szintén nem közösködött
A Napba is lehetett nézni, napfoltokat lehetett lesni
Tényleg nem célzásként, de narancsot is osztogattak
Mikor ne működne az amúgy egekig magasztalt nyilvános budi, mint ilyenkor
Még Abonyból sem voltak restek átjönni hagyományőrzők
Kovács Károly a megmaradt finomságokat a nappali melegedőnek ajánlotta fel

Nyitóképünkön: A ligetben többek között Kovács Károly (szürke felsőben) civilként osztott zsíros kenyeret

Kapcsolódó cikkek