Gyalogból pilóta – új kiállítás a RepTárban

Megosztás

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum részére folyamatosan érkeznek hagyatékok, amelyek feldolgozásuk után a múzeum kutatószobájában foglalják el helyüket.

2023. április 25-től Csapó Béla hagyatékából egy időszaki kiállítás tekinthető meg a múzeum kiállítóterében, amelyet a RepTár részére Dr. Ványai László ajánlott fel.

Csapó Béla, Zimonyban született 1912-ben. Az első világháborúban édesapját elvesztette, így hadiárvaként került tiszthelyettesképző iskolába. Jutason tanult, ahol 1929. augusztusában Csillag ezredes, az iskola parancsnoka jelölte ki repülő szakorvosi vizsgálatra, ahol sikeresen megfelelt, később Szombathelyen kezdte meg repülő kiképzését, majd 1930-ban Szegedre került Háry László őrnagy vezetése alatt álló repülő iskolába, II. fokú pilótaképzésre.

A második világháború során megjárta a Felvidéket és az orosz frontot is. Itt számos fotó készült a katonai élet mindennapjairól. A háború végeztével az I. honvéd repülő kiképző osztály szakaszparancsnoka volt, később a csatarepülő század parancsnoka lett.

1950. július 25-én Csapó Béla hadnagy és „kis” Sörös János alhadnagy kötelékrepülésre indult Il–10-es „Párduc” típusú gépekkel.

Egy forduló során a két repülőgép összeütközött Kiskunhalas és Szolnok között. Csapó Béla 200 méter alatt tudott kiugrani. Gépe felrobbant, de égő ejtőernyőjével földet ért, azonban súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Szívügye volt a Magyar Veterán Egyesület összetartása. Jegyzeteket készített az emlékiratokhoz, a világ minden tájáról folytatott levelezéseket. Számtalan jegyzet és dokumentum maradt fenn általa az utókornak. Kilencvenéves korában csatlakozott az égi kötelékhez.

Az időszaki kiállítás 2023. június 30-ig tekinthető meg a RepTárban.

Fotó: Szolnoki RepTár Facebook

Kapcsolódó cikkek