Jó reggelt Szolnok! Szerdai időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, de keleten, északkeleten, valamint helyenként északon és délnyugaton időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és átmenetileg egy-egy futó zápor, néhol esetleg zivatar is kialakulhat. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel -1 és +8, délután 13 és 18 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Ervin, Ervina, Ervínia, Klétus, Mara, Marcell, Mária, Marsal, Peregrina, Tihamér

Az Ervin név eredete: Az Ervin egy germán származású név, azt jelenti: hadsereg, barát. Mivel a név egy szóösszetételből származik, elemeinek jelentéseire több lehetséges megoldás is létezik, többek között a név első szótagja azt jelentheti: becsület, örökség, vadkan. Női megfelelője az Ervina.

Az Ervin név jellemzése: Minden döntésében az előrejutás és a függetlenségének megőrzése a meghatározó. Fontos számára, hogy külső befolyás nélkül hozzon döntéseket és teremtse meg saját életkörülményeit. Fontosak számára az anyagiak, de csak egy bizonyos mértékig, nem áldoz fel mindent ennek oltárán. Munkáját összpontosítva és szenvedéllyel végzi, környezete megbízik benne.

Kutya névnap:

Teo, Vitéz

Cica névnap:

Mici, Móci

Hörcsög névnap:

Pepi

Születésnaposok

1900 – Charles Richter amerikai szeizmológius (földrengés-kutató), a Richter-skála megalkotója († 1985)

1945 – Szörényi Levente Kossuth-díjas magyar zeneszerző, énekes, gitáros, szövegíró

1960 – Roger Taylor, angol zenész, a Duran Duran dobosa

1977 – Zsigmond Tamara magyar színésznő, szinkronszínész

1979 – Mezei Kitty magyar színésznő, szinkronszínész

Erről híres a mai nap

A szellemi tulajdon világnapja (World Intellectual Property Day) 2001-től, a WIPO 2000. évi közgyűlésének határozata alapján

Ezen a napon történt

1849 – Lezajlik az első komáromi csata.

1903 – Megalapítják az Atlético de Madrid labdarúgó csapatát.

1964 – Egyesül Tanganyika és Zanzibár, e két országnévből alkotott új név alatt létrejön Tanzánia.

1986 – Robbanás és tűz a csernobili atomerőmű egyik reaktorában, az eddigi legsúlyosabb következményű nukleáris baleset békeidőben.

2007 – Egy 19 éves fiatalember meghalt, negyvenhárman pedig megsebesültek a tallinni zavargásokban, amelyek az észt főváros második világháborús szovjet hősi emlékművének áttelepítése kapcsán robbantak ki.

Kapcsolódó cikkek