Jó reggelt Szolnok! Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Hétfőn a napos időszakok mellett többször erősen megnövekedhet a felhőzet, és több tájegységünkön is számíthatunk időnkénti záporokra, zivatarokra. Sokfelé lesz élénk, erős az északi-északkeleti szél, zivatarokban és helyenként nyugaton viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 5-10 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 15 és 21 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen lehűlhet a levegő.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Rudolf, Anasztázia, Anicét, Árnika, Asma, Csongor, Ince, Kiara, Klára, Klárabella, Klarina, Klarinda, Megyer, Nasztázia, Nefelejcs, Neszta, Nyeste, Radiszló, Radó, Ralf, Raul, Rázsony, Rezső, Rolf, Rudolfina, Zea, Zia, Zonga, Zongor

A Rudolf név eredete és jelentése: A német Rudolf név átvétele. Az eredeti írásmódja Hrodolf volt(hroth wolf), jelentése pedig: dicsőség, hírnév + farkas. Női párja: Rudolfina

A Rudolf név jellemzése: A névanalízis szerint a Rudolf név erős vágyat ébreszt viselőjében, hogy az emberiséget szolgálja. Ugyanakkor gyakorlatias, aprólékos gondolkodást ad, ami miatt sokszor elvész a részletekben. Ez visszatartja attól, hogy magasabb rendű elveinek éljen. Nagyon türelmes ember, lépésről-lépésre halad, hogy elérje a célját. Nem vállal túl sokat, csak annyit, amit biztosan el tud végezni. Lassan, de következetesen halad, minden biztos alapot kap az életében, de nincs túl nagy képzelőereje.

Kutya névnap:

Kiku, Timon

Cica névnap:

Melvin, Párduc

Hörcsög névnap:

Zsófi

Születésnaposok

1801 – Fogarasi János magyar nyelvtudós. Fő műve az első magyar értelmező szótár, A Magyar Nyelv Szótára, amelyet 1845-től Czuczor Gergellyel közösen szerkesztett, 1866-tól (Czuczor halála után) pedig egyedül. († 1878)

1880 – Sir Leonard Woolley brit régész, az ókori Ur város (Sumer és Akkád királyságok) feltárója († 1960)

1901 – Adler Zsigmond ökölvívó, edző. Papp László edzője, az első magyar ökölvívó mesteredző. († 1982)

1905 – Krompecher István orvos, anatómus, hisztológus, az MTA tagja, a magyarországi csont- és porcszövettani kutatások iskolateremtő egyénisége († 1983)

1927 – Örsi Ferenc író, forgatókönyvíró. Leghíresebb műve a filmsorozatban majd regényben is megjelent A Tenkes kapitánya († 1994)

1945 – Konrád Ferenc magyar vízilabdázó, olimpiai bajnok († 2015)

1972 – Jennifer Garner Golden Globe-díjas amerikai filmszínész

1983 – FankaDeli magyar hiphop előadó, hangmérnök, rádiós műsorvezető, a Night Child Records kiadó megalapítója

1986 – Dér Heni énekesnő

1987 – Bencsik Tamara énekesnő, a Balkan Express énekesnője

Erről híres a mai nap

Hemofília világnap

Ezen a napon történt

1330 – Zách Felicián sikertelen merényletet kísérel meg I. Károly magyar király ellen, és a helyszínen megölik.

1492 – Kolumbusz Kristóf megbízást kap Aragónia és Kasztília uralkodóitól fűszerek szállítására Ázsiából.

1605 – A szerencsi országgyűlés Bocskai Istvánt Magyarország és Erdély fejedelmévé választja.

1670 – Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc Kristóf grófokat Bécsben összeesküvés vádjával letartóztatják, és a bécsújhelyi várba zárják, ahol egy évvel később kivégzik őket.

Kapcsolódó cikkek