A megyét, benne Szolnokot is durván érintheti: a kormány újabb postahivatalokat záratna be

Megosztás

A nagyobb megyei városok postái sincsenek biztonságban, nemcsak a kisebb településeken levők. A gazdaságfejlesztési miniszter tervei kiszivárogtak, az információk szerint újabb postabezárási hullám küszöbén állunk. Mi lesz vajon Szolnokkal?

A postatörvény átírásával a jövőben elég lenne 30 ezer lakosonként egy postát fenntartani. Budapesten ez például mindössze 55 hivatalt jelentene.

Nagy Márton április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. A gazdaságfejlesztési miniszter azonban nem árulta el, hogy miként gondolja ezt a rendbe tételt és legolcsóbb működést – adta hírül az Mfor.

Most viszont felkerült a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy mi a szándék az ezer sebből vérző állami vállalattal. Csak egy apró kis módosítást eszközölnek, de annak jelentős következményei lehetnek, aminek aligha fognak örülni a lakosok és a Posta dolgozói.

A jelenlegi törvény szerint a Postának

  • 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Vagyis mondjuk törvényileg egy 50 ezres Egerben eddig legalább két postát kötelező volt működtetni. Ez viszont módosulhat a jövőben, ugyanis a Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy a Postának

  • 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Vagyis az egri példánál maradva, a jövőben a hevesi megyeszékhelyen törvényileg elég lenne csak egy postát fenntartani. Ez persze csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy többet is működtet. De ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat, az is törvényes lesz. Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

A napokban kistelepülésekről is érkeztek olyan hírek, hogy az önkormányzatokat keresett meg a Magyar Posta annak kapcsán, hogy ha módjukban áll, vegyék át a postahivatalok üzemeltetését. Hozzátették, ha az önkormányzat vagy a vállalkozó nem kívánja átvenni a postahivatal működtetését, akkor a hivatalok könnyen a bezárás sorsára juthatnak.

Kapcsolódó cikkek