Kismamák ezrei menekültek át a magánszülészetekre az “ingyenes” közkórházakból

Megosztás

Néhány évtizeddel ezelőtt magánkórházban életet adni gyermekünknek csak a nagyon gazdagok ritka kiváltságának számított. Mostanra azonban sikeresen leépítették a közegészségügyi intézményeket, így aki képes megfizetni, már régen nem bízza magát a közkórházakra. Sajnos itt tartunk, az adatok egyértelműek.

Egyre kevesebb gyerek születik a fővárosban: tavaly 900-zal kevesebb baba jött a világra Budapesten, mint egy évvel korábban. Ez hatszázalékos visszaesést jelent – állapítja meg a Válasz Online.

A lap születésszám alapján elkészítette a 2022-es budapesti toplistát, amely így fest (a listában a félkövérrel jelezzük a magánintézményeket, zárójelben azt mutatjuk, hogyan változott ez a szám 2021-hez képest):

  1. Semmelweis Egyetem
  2. Honvéd
  3. Szent Imre
  4. Jahn Ferenc
  5. TritonLife
  6. Szent Margit
  7. Szent János
  8. Bajcsy-Zsilinszky
  9. Maternity
  10. Uzsoki
  11. Dél-pesti Centrum
  12. Péterfy
  13. Duna Life
  14. Dr. Rose

Az adatok elemzéséből az is kiderült, hogy jelentősen emelkedett a privát intézményben szülő nők száma, miközben az állami szülészetek többsége évről évre veszít a súlyából.

A 6 százaléknál, vagyis az átlagos budapesti születésszám-csökkenési adatnál nagyobb mértékben visszaeső szülészetek kivétel nélkül államiak. Miközben van olyan magánintézmény (a Duna Medical), amelyben csaknem meghétszereződött a születésszám egyetlen év alatt.

Amíg régen a magánszülészetek a nagyon gazdagok ritka kiváltságának számított, mára viszont ott tartunk, hogy középosztálybeli kismamák is tömegesen veszik igénybe. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek