Intsünk búcsút Szolnokon a régi telefonfülkéknek

Megosztás

A szolgáltató eltávolítja városunkból a régi, elhasználódott telefonfülkéket. De milyen sors vár rájuk és milyen jövője van egyáltalán egy utcai, nyilvános telefonfülkének a mobiltelefonok világában?

Használatuk az utóbbi két és fél évtized során így is drasztikusan lecsökkent, mint ahogy az otthoni vezetékes telefonoké is. Erről a Szol24 is írt korábban.

Mi történik a telefonfülkékkel szerte a megyeszékhelyen? A Szoljon szerint a hiedelmekkel ellentétben nem leszerelik és elbontják az utcai fülkéket, hanem épp ellenkezőleg: egy részüket helyben felújítják, az alaposan elhasználódott, vagy a vandálok által megrongált kabinokat pedig újakra cserélik Szolnokon (is).

És hogy egyáltalán miért működnek még hazánkban utcai telefonfülkék az okoseszközök korában?

A jogszabály szerint településenként egy nyilvános telefonállomás működtetését szükséges biztosítaniuk a szolgáltatóknak. A Magyar Telekomnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata szerint kötelezettsége, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen…”. 

A mintegy hetvenezer lakost számláló Szolnokon közel húsz utcai telefonfülke áll még szolgálatban, azonban a szolgáltató a közelmúltban hatályba lépett új hírközlési szabályozás alapján felülvizsgálja ezen telefonállomásokat, és ha kell, akkor döntenek az esetleges leszerelésükről.

Kapcsolódó cikkek