Szolnoki résztvevője is volt a retró Petőfi-túrának

Megosztás

Ismét megtette néhány volt debreceni fazekasos gimnazista az emlékezetes Petőfi-túrájukat, Igaz, koruk miatt nem gyalog, hanem autóval vágtak az újabb, 350 kilométeres útvonalnak. A csoportnak tagja volt egy debreceni, ma már szolnokinak számító egykori diák, Dankó Zoltán.

A Petőfi Sándor emlékére 1972 decemberében gyalog megtett 350 kilométer hosszú túránkat március 14-én megismételtük – már nem vállalva a hosszú gyaloglást – autóval, közölte lapunkkal Dankó Zoltán.

Ahogy 1972-ben is tettük: induláskor Debrecenben, útközben Egerben és végül Pesten megkoszorúztuk a nagy költő szobrát. Debrecenben a koszorúzás alkalmával megtiszteltek bennünket jelenlétükkel a gimnázium diákjainak és öregdiákjainak képviselői, egykori osztályfőnökünk és osztálytársaink – tette hozzá.

Másnap délelőtt, a Petőfi 200 Emlékbizottság vendégeiként, lehetőségünk nyílt koszorúnkat elhelyezni a március 15-i központi ünnepség során a kiskőrösi Petőfi-szobornál. Hisszük, hogy a lánglelkű költőre emlékező túráink tovább öregbítették egykori középiskolánk, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium jó hírét, mondta a túra résztvevője, Dankó Zoltán.

Az útról a dehir.hu is részletesen beszámolt, interjút is készítettek Dankó Zoltánnal.

Nem akármilyen vállalkozás volt ez, mivel 1844 telén a jeges Tisza elvitte a tiszafüredi hidat, ezért Petőfinek Tokaj felé kellett kerülnie, így az 1972-es túra útvonala is Debrecen–Nyíregyháza–Tokaj–Szerencs–Miskolc–Mezőkövesd–Eger–Gyöngyös–Hatvan–Gödöllő–Budapest volt, mondta a lapnak az ízig-vérig ma is debreceninek megmaradt építészmérnők.

A hajdani fazekasos diákoknak az 50 éves érettségi találkozókra készülve támadt az az ötletük, hogy megismételjék azt a régi túrát.

Képünkön a résztvevők, Dankó Zoltán balról a harmadik, hátul.

Fotó: Dankó Zoltán

Kapcsolódó cikkek