Március végén zárul a mobilcsere program, ne maradjon le a 40 ezer forintos támogatásról!

Megosztás

A Magyar Telekom után a Vodafone is közzétette az általuk üzemeltetett 3G hálózat lekapcsolási tervét, melyből tudható, hogy 2023. április 10-ig mindenhol lekapcsolják ezt a frekvenciát. Ezzel már két mobilszolgáltató megszüntette a 3G-s hálózati szolgáltatását az ország területén – de várhatóan év végig ezt teszi a Yettel is – korábbi nyilatkozatai alapján. Ahhoz tehát, hogy továbbra is korlátlanul élvezhessük a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassuk a csevegőalkalmazásokat, levelező applikációkat, vagy a navigációt, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk.

Ezzel párhuzamosan, a tavalyi év közepén bejelentett hosszabbítást követően 2023. március 31-ig még igénybe vehető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által biztosított 40.000 Ft-os támogatás, melyet a régebbi 2- és 3G-képes készülékek cseréjére lehet igénybe venni új mobilkészülék vásárlása esetén.

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyet 2021. július 1. és 2022. április 30. között legalább egyszer sikeres hanghívást indított, adatforgalmat bonyolított vagy SMS-t küldött. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg, mivel a szolgáltatók a 3G szolgáltatás kivezetésére készülnek.

Honnan tudom, hogy régi készülékem alkalmas-e a cserére?

A mobilkészülék-csere támogatásra azok a 2G- vagy 3G-képes mobiltelefonok alkalmasak, melyek egyedi IMEI kódja szerepel a program kapcsán, a fent ismertetett feltételek alapján összeállított IMEI adatbázisban. A kód lekérdezéséhez üsse be az alábbi karaktereket készülékén: *#06# Ezután automatikusan megjelenik képernyőjén az IMEI száma, melyet a mobilcsere.nffku.hu oldalon elérhető ellenőrző mezőbe beírva megbizonyosodhat arról, jogosult-e a támogatásra. Adatvédelmi okokból erre csak akkor van lehetősége, ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Az Ügyfélkapu regisztráció kapcsán az ugyfelkapu.gov.hu oldalon keresztül tud időpontot és helyszínt foglalni az Önhöz legközelebbi okmányirodába.

Kérheti a hazai szolgáltatók és kereskedők segítségét is valamennyi, a programban résztvevő szaküzletben. Az üzletek mindegyikében egyúttal igénybe is veheti a támogatást új készüléke megvásárlásához.

Előfordulhat, hogy bár a készüléke megfelel a pályázati feltételeknek, IMEI száma mégsem szerepel a listán. Ebben az esetben is kérheti a mobilszolgáltatója segítségét, vagy e-mailben is jelezheti problémáját a [email protected] e-mail címen.

forrás: netrefel.hu

Kapcsolódó cikkek