Ötvenéves hazánk második Balatonja

Megosztás

Ötven évvel ezelőtt adták át a kiskörei víztározót, amit ma már Tisza-tónak (1988-ig volt víztározó) nevezünk.

Magyarország második legnagyobb tava, egyben legnagyobb mesterséges tava létrehozásának legfontosabb oka a Kiskörei Vízerőmű működéséhez szükséges egyenletes vízhozam biztosítása volt, valamint az ugyanebben az időszakban, Tiszaújvárosban telepített új Tiszai Hőerőmű működéséhez szükséges magas vízszint biztosítása duzzasztással, írja a wikipédia.

1967-1973 között építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld hatékonyabb vízellátása érdekében. Feltöltése 1978-ban fejeződött be. A mesterséges tó vize egykori holtágakat, vízfolyásokat, legelőket, erdőket, szántóföldeket borított el.

Azóta kialakult az ökológiája. Változatos növény- és állatvilág talált benne otthonra. A tó északi partján madárrezervátum is működik. 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületeként az UNESCO világörökség része

A tó feltöltése után turisták fedezték fel a tavat, mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. Megkezdődött a falusi turizmus, a tó körül kempingek, szállodák, strandok épültek. A part mentén hat szabadstrand, Tiszafüreden pedig termálfürdők kínálnak fürdési lehetőséget. Abádszalók környékén a vízi sportok széles skálája gyakorolható, beleértve a motoros vízi sportokat is.

A Tisza-tó vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható. A Tisza-tavi madárrezervátum védett terület, csak vezetővel látogatható.

2012-ben nyílt meg Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, mely interaktív módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és élővilágát.

Ha már a turizmust említettük, a tó közúti megközelítése ennek ellenére nem egyszerű, mert a térségében húzódó főutak elkerülik; ez alól az egyetlen kivétel a 33-as főút, mely nemcsak, hogy érinti, de (az északi harmadában) keresztül is szeli a tó területét, Poroszló és Tiszafüred között.

Ugyanakkor talán ebben van vonzereje is, hiszen aki a világtól el akar vonulni, az itt megtalálja számítását. A természetközeliség számos turistát vonz messze tájról. A kerékpáros turizmus kiemelkedően teljesít, hiszen az egész tó kényelmesen körbebiciklizhető.

Az utóbbi időben a tavat felfedezték a tehetősebbek is, a tópartot ellepték az úszóházak, a bungalók a helyiek nem kis bosszúságára, hiszen lassan nem tudnak kimenni a vízpartra, sok helyen akadályokba ütköznek.

F. Kovács Sándor, a tó miniszteri biztosa úgy véli, az aktív turizmus folyamatos térnyerésével korábban nem látott számban érkeznek vendégek a térségbe, amely az elmúlt évek beruházásainak köszönhető minőségi javulással karöltve új távlatokat nyit a térség előtt.

A minap megtartott szezonnyitó kerékpártúra már a „Tisza-tó 50” jubileumi rendezvénysorozat részeként valósult meg.

Forrás: wikipédia, F. Kovács Sándor Facebook

Fotó: a szerző

Kapcsolódó cikkek