Újra bebútorozzák a tiszafüredi Lipcsey-kúriát

Megosztás

A Lipcsey-kúriában 70 év után ismét a helyére kerülnek a család eredeti bútorai és használati tárgyai.

A klasszicista stílusú tiszafüredi épületet a Lipcsey család építtette 1840 körül nemesi udvarháznak, de ma már a Kiss Pál Múzeum gyűjteménye található a falak között. A Lipcsey nemesi család az 1700-as évek elejétől élt Tiszafüreden, Lipcsey Imre, a kúria építtetője, 1849-ben helyettes kormánybiztos volt.

A tárlat néhány darabja, fényképek és használati tárgyak

A család eredeti bútoraiból és használati tárgyaiból március 15-én nyílik kiállítás. A Lipcsey család együttműködésének köszönhetően a látogatók bepillantást nyerhetnek a legjelentősebb tiszafüredi nemesi család életébe.

A kúria építésének pontos idejét homály fedi, de a családtagok szerint az 1750-es években került rá sor. Bár erre vonatkozóan nincsenek egyértelmű bizonyítékok, az tény, hogy a történelem során több átépítésen esett át – utoljára az 1930-as években a konyhával bővült. A körülötte lévő hangulatos angolpark növényzetét pedig az akkori szokásoknak megfelelően az ország egész területéről, és külföldről is gyűjtötték.

Kossuth Lajos 1849-ben több alkalommal is járt az épületben. A múzeum  jelenleg is őriz egy Kossuth-emléktárgyat ebből az időből, azt a tajtékpipát, amivel Lipcsey Imre kínálta meg a Honvédelmi Bizottmány nála vendégeskedő elnökét.

forrás: Ujvári Imre Facebook

Kapcsolódó cikkek