Felvillanyozó: az első energiaközösség jött létre Szolnokon

Megosztás

Intelligens, energiahatékony városi energiamodellt hozott létre Szolnokon az E.ON a város önkormányzatával közösen; a mintegy 1,2 milliárd forintos projekt pénteki átadásán az energiaügyi miniszter méltatta a beruházást, amely fenntartható módon fedezi a város energiaszükségletének egy részét, illetve hozzájárul a település klímacéljainak eléréséhez.

Lantos Csaba példaértékűnek nevezte a Szolnoki Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projektet, azt mondta: ez az első energiaközösség, amely az országban létrejött. Hozzátette: egy kormány értékrendje alapján és általában is törekszik arra, hogy helyben oldja meg a problémákat, és ez a beruházás a lokalitásról szól. Az energiaközösség lényege, hogy gyakorlatilag már a “trafó előtt” optimalizálják a felhasználást – közölte.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária csoport vezérigazgató-helyettese elmondta: a beruházással egy zöldebb, fenntarthatóbb élet biztosítása érdekében tettek nagy lépéseket, segítik a város lakóit, hogy kiszámíthatóbb, költséghatékonyabb és még megbízhatóbb energiaellátásban részesüljenek. A település a beruházással közelebb kerülhet klímavédelmi céljai megvalósításához és csökkentheti az intézmények energiaszámláját – jegyezte meg.

A beruházáshoz a Technológiai és Ipari Minisztérium több mint 1 milliárd 196 millió forintos támogatást nyújtott, a szolnoki önkormányzat 20 millió forint önerővel járult a költségek finanszírozásához.

Kapcsolódó cikkek