Újabb 700 millió euró támogatást kap(na) hazánk az EU-tól, de azonnal zárolták is a pénzt

Megosztás

Európát továbbra sem sikerült meggyőzniük a fideszes politikusoknak arról, hogy hazánkban tökéletes a korrupció elleni fellépés és küzdelem, itt minden egyes uniós cent a megfelelő emberekhez kerül. Újabb komoly pénzösszegben részesülhetnénk, de Orbán és kormánya egyelőre gátja ennek.

Varga Judit ellenállása pedig a Pegasus-bizottsággal való együttműködésben szintén nem valószínű, hogy sokat segítene a helyzeten.

További húszmilliárd euróval egészíti ki az európai uniós helyreállítási alapokat az a jogszabály, amelyet a tagállamok tanácsa kedden fogadott el. Magyarországot a teljes keret 3,51 százaléka illeti meg, ami valamivel több mint 700 millió euró (több mint 268 milliárd forintot) pluszforrást jelent – írja a Hvg.hu.

Az úgynevezett REPowerEU-forrás az EU stratégiai autonómiájának megerősítését szolgálja az energiaellátás diverzifikálásával, és az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függésének megszüntetésével. Az extra támogatást úgy lehet igényelni, hogy a tagállamok egy kiegészítő fejezetet iktatnak be a már elfogadott nemzeti helyreállítási tervükbe. A kiadásoknak kapcsolódniuk kell a megújuló energiaforrások felhasználásához és az energiahatékonysághoz.

Magyarország esetében ennek a pénznek a sorsa is megegyezik az 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő helyreállítási alapok helyzetével. Vagyis amíg a magyar kormány nem tesz eleget a korrupcióellenes vállalásoknak, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával kapcsolatos elvárásoknak, addig innen sem hívhat le pénzt. A Magyarország előtt zárolt pénzek köre ezzel 6,5 milliárd euróra nő.

Kapcsolódó cikkek