Nagyágyúk találkoztak Szolnokon

Megosztás

Nagyszabású többnemzeti haderőnemi találkozót tartottak Szolnokon.

​A Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság tagországainak parancsnokai két napon keresztül tárgyaltak és vettek részt a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság által rendezett eseményeken Szolnokon.

Az idei évben február közepén találkoztak először Szolnokon a parancsnokság tagországainak legmagasabb szintű különleges műveleti képviselői, valamint a NATO Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka. A házigazda Krezinger Attila ezredes volt, az MH ÖKMP nemrégiben kinevezett parancsnoka.

Annak ellenére, hogy Krezinger ezredes, mint parancsnok, először fogadta a résztvevőket, legtöbbjüket régi barátként üdvözölte, hiszen a közel húsz évnyi szakmában eltöltött idő és a nemzetközi missziók, határokon átívelő ismeretségeket, kapcsolatokat eredményeznek.

A kétnapos esemény főbb nemzetközi résztvevői voltak:

👉🏻Antonio M. FLETCHER altábornagy, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka;

👉🏻Philipp SÉGUR-CABANAC dandártábornok, az osztrák különleges erők parancsnoka;

👉🏻Ivan MILOS ezredes, a horvát különleges erők parancsnoka;

👉🏻Pavol SEBIK ezredes, a szlovák Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnokhelyettese;

👉🏻Matija JAZBEC alezredes, a szlovén különleges műveleti erők parancsnoka.

Az értekezletet és az azzal egyidőben zajló szolnoki rendezvényeket meglátogatta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. Mostanra több NATO tagország és régió is hasonló projekt beindítását tervezi, keresve a lehetőségeket, hogy minél jobban megismerkedhessenek az általunk már nagyrészt megtett fejlődési út részleteivel.

A következő jelentős lépés a parancsnokság teljes műveleti képességének elérése felé, hogy márciusi kezdettel a NATO és a Magyar Honvédség közös szervezésében, Szolnokon törzstiszti tanfolyamok kerülnek levezetésre. A többhetes továbbképzéseken összesen negyven magyar és a régióban szolgáló katona – nem csak különleges műveletiek, hanem egyéb szakterületről érkezettek – vesz majd részt, akik a továbbiakban szükség szerint integrálásra kerülnek az R-SOCC állományába.

A találkozóval egyidőben Krezinger Attila ezredes megtartotta éves értékelő és feladatszabó értekezletét, melyen jelen volt Ruszin-Szendi is. Szolnokra tett látogatása során a Honvéd Vezérkar főnöke megragadta az alkalmat és elköszönt Sándor Tamás vezérőrnagytól, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság vezetőjétől.

Forrás és fotó: Magyar Honvédség Facebook

Kapcsolódó cikkek