Egyedül Szijjártó hiányzott az EU-s külügyminiszterek Ukrajnával szolidaritó videoüzenetéből

Megosztás

A magyar külügyminiszternek egyéb elfoglaltsága volt, de megtehette volna, hogy előre rögzíti az üzenetét, ahogy azt osztrák kollégája tette.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a háború első évfordulóján videós üzenetben fejezték ki szolidaritásukat Ukrajnával – számolt be róla a HVG. A felvételt a tárcavezetők hétfői ülését követő sajtótájékoztatón mutatták be, és csak egyetlen ország külügyminisztere nem látható a videón: Magyarországé – írja a Népszava brüsszeli tudósítója.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell által is közzétett videón Szijjártó Péter helyett az egyik államtitkára, Sztáray Péter látható.

Népszava megjegyzi, hogy budapesti elfoglaltságai miatt nem volt ott Szijjártó Péter az Ukrajna mellett kiállásról szóló videóüzenet rögzítésénél, de osztrák kollégája, Alexander Schallenberg sem volt jelen, ő azonban előre felvette a maga részét, így az bekerülhetett a külügyminiszterek közös anyagába. „Ezt Szijjártó Péter is megtehette volna, mert értesítették a tervezett felvételről” – teszi hozzá a lap.

„Bátorság, tisztelet, méltóság, szabadság, hazaszeretet, szolidaritás…” – ezekkel a szavakkal biztatták a külügyminiszterek Ukrajnát, Sztáray a „sokszínűség” üzenetével járult hozzá a videóhoz.

Kapcsolódó cikkek