Még csak 15 éves, de már retteghetnek tőle

Megosztás

Letartóztatásban van az a fiatalkorú önbíráskodó, akit a vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárások sem tartottak vissza az újabb bűncselekmény elkövetésétől.

A Szolnoki Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt is indítványozta annak a 15 éves jászapáti fiatalkorú fiúnak a letartóztatását, aki Jászapátin 4 lakóház udvaráról is lopott, majd késsel fenyegetőzve követelte egy el nem adott ruha árát egy fiatal férfitől.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 15 éves gyanúsított január 31. napja és február 3. napja között, Jászapátin 4 lakóház udvarára is bement és onnan főleg baromfikat lopott, de egy alkalommal láncfűrészt és sarokcsiszolót is elvitt az udvaron lévő melléképületből, összesen 164 ezer forint értékben.

A fiatalkorú fiú február 8-án este 7 óra és fél 8 közötti időben megjelent egy jászapáti lakóház előtt és az ott lakó, általa ismert 22 éves fiatal férfitől azt követelte, hogy adjon neki 2.000 forintot, mivel az korábban felpróbált egy, a fiatalkorú gyanúsított által eladni kívánt ruhát, de azt mégsem vette meg.

Ebből szóváltás alakult ki a két fiatal között, mivel a 22 éves nem akart fizetni a fiatalabbnak. Ennek során a gyanúsított megfenyegette a másik fiút azzal, hogy ebből baja lesz, és „rá fognak menni a házra”, majd előhúzott a zsebéből egy 13 cm pengehosszúságú konyhakést, és tovább követelte a pénzt, miközben a késsel hadonászott. A 15 éves fiatalkorú gyanúsítottól az egyik helyszínre érkező saját rokona vette el a kést, de ő a pénzt tovább követelve dulakodni kezdett a 22 éves fiatal férfivel, és csak két további, a helyszínre érkező rokona tudta őt leállítani.

A fiatalkorú elkövetővel szemben több, vagyon elleni erőszakos, illetve vagyon elleni bűncselekmények miatt is vádat emelt már az ügyészség, amelyek miatt letartóztatásban is volt korábban.

A járási ügyészség indítványa szerint a rendezetlen családi körülmények között élő, gyermekvédelmi intézetből többször is megszökött fiatalkorúval szemben – figyelemmel a most elkövetett bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára is (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés) – fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye is, mivel a fiatalkorú mind a 22 éves férfit, mind a tanúkat jól ismeri.

A nyomozási bíró február 10-én az ügyészség indítványa alapján a fiatalkorú letartóztatását elrendelte, melyet javítóintézetben kell végrehajtani, közölte lapuinkkal dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, jelyettes sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A bíróság végzését a gyanúsított és a védője is tudomásul vette, a törvényes képviselője még nem nyilatkozott, így a döntés még nem végleges.

A mellékelt képet az ügyben eljáró nyomozó hatóság készítette.

Kapcsolódó cikkek