A kormányzati állásponttal azonosult orvos ügyben a tószegi polgármester és általában nem szolidáris velük

Megosztás

Dr. Gyuricza Miklós tószegi polgármester idézőjelbe tett hős orvosokról és a maga korábbi személyes tapasztalatairól írt posztot közösségi oldalán. Véleménye nem éppen hízelgő a mai orvos társadalomra nézve.

Így kezdte az egészségügyi szakjogász végzettséggel is rendelkező vezető:

“Aki ismer, az tudja, hogy nem szokásom “politikai áthallású témákba beleállni”. Az elmúlt két napban azonban a sajtó és a közösségi média is a “hős orvosoktól” hangos, akiket felszólított a Magyar Orvosi Kamara, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, sőt, helyezzék letétbe a feladatellátási szerződésük felmondását arra az esetre, ha mégis köteleznék őket az ügyeletben való részvételre.”

A település vezetője így folytatta:

“Nos, nem vitatom, hogy a magyar egészségügy már évtizedek óta ezer sebből vérzik, ahogyan azt sem, hogy a  probléma meglehetősen összetett. De a tisztánlátás érdekében hadd meséljek egy kicsit Szolnok térségének központi háziorvosi ügyeletéről (amire van némi rálátásom), mert az eddig megjelent országos hírek nagyon féloldalasak.”

És itt leírja, mi is a helyzet:

“Szolnok térségében már hosszú évek óta egy külsős vállalkozó bevonásával működtetjük a központi orvosi ügyeletet, melynek működésében gyakorlatilag nem vesznek részt a háziorvosok. Még annak ellenére sem, hogy az alapellátási törvény kötelezi őket erre, ha az önkormányzat kéri tőlük a részvételt. Csakhogy az eddigi szabályok értelmében kizárólag a saját településükön (kvázi a saját körzetükben) voltak kötelezhetők az ügyeletre,  több településre kiterjedő központi orvosi ügyeletben nem. S ezen “mentességükkel” nagyon is éltek a térség háziorvosai. Több sikertelen egyeztetés hatására sem sikerült elérnünk, hogy a szolnoki járás háziorvosai közreműködjenek az ügyeleti ellátásban. Ezért kell már hosszú évek óta külsős vállalkozó bevonásával biztosítania a szolnoki járás önkormányzatainak a háziorvosi ügyeletet.”

Majd közölte, hogy lényegében a plusz munkát nem vállaló orvosok miatt:

“Ez a résztvevő önkormányzatoknak (jól tessék figyelni, nem elírás) évente összesen 115 millió forintjába kerül (ebből Tószeg költsége évente kb. 5 millió forint).”

Ezután ecseteli, mit kíván most a kormányzat:

“Az új alapellátási törvény az Országos Mentőszolgálathoz delegálja az orvosi ügyeletet, és arra kötelezi az orvosokat, hogy MAXIMUM HAVONTA KÉT ALKALOMMAL, délután 16 és este 22 óra között működjenek közre a központi ügyeleti ellátásban. Tetszenek érteni, ugye? Tehát havonta maximum 12 órát (2×6 órát)  kellene ügyelnie egy háziorvosnak.”

Ezt követően rátér személyes tapasztalataira, amivel lényegében ellentétet állít a régmúlt és a mostani helyzet között.

“Aki itt él a településen, az még emlékszik rá: szüleim 1968-tól 2008-ig láttak el háziorvosi feladatokat Tószegen. Hétköznapokon gyakorlatilag napi 24 órában álltak a betegek rendelkezésére, negyven éven keresztül. A hétvégéket pedig a négy környező település háziorvosai felosztották egymás között, így havonta még egy hétvégét is (péntektől hétfőig, 72 órán át folyamatosan) ügyelt egy háziorvos, négy településre kiterjedően.

Még emlékszem pl. azokra a szentestékre gyerekkoromból, amikor meg kellett szakítanunk a karácsonyesti vacsorát, mert jött a telefon s édesapám (vagy éppen édesanyám, attól függően, hogy melyikük volt a soros) felállt az asztaltól és indult ellátni egy beteget, annak otthonában: Tószegen, Tiszavárkonyban, Tiszajenőben vagy éppen Vezsenyben…”

Majd rátér a lényegre:

“Ezzel szemben most, 2023-ban, az orvosi kamara arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá azt a szerződést, ami alapján egy hónapban maximum 2×6 órát kellene ügyeleti szolgálatot teljesíteniük.”

Ki is jelentette:

“Tisztelettel kérem az orvostársadalom elnézését, de én a magam részéről (politikától függetlenül!!!) sem polgármesterként, sem magánemberként nem tudok szolidáris lenni velük ebben a kérdésben.”

Ugyanakkor azt is közölte, ezeket a sorokat általánosságban, az országos hírekre reagálva írta. A tószegi háziorvosok és az önkormányzat együttműködése a mindennapokban gördülékeny, a kapcsolatuk kifogástalan, orvosaik magas szintű gyógyító-megelőző ellátást nyújtanak a településen, amit ezúton is köszön nekik.

Megjegyezte, ők egyébként a korábbi egyeztetések során is elsők között jelezték, hogy ha az önkormányzatok részéről bevonásra kerülnek a háziorvosok a központi ügyeleti ellátásba, akkor természetesen minden további nélkül részt vesznek abban.

Kép: Gyuricza Miklós

Fotó: Gyuricza Miklós Facebook

Kapcsolódó cikkek