Fontos gyógyszerhez nem jutnak hozzá a cukorbetegek – elkapkodták a fogyókúrázók

Megosztás

Csodás fogyás, a legjobb diéta, 2 hét alatt -20 kg.” Mióta világ a világ, a karcsú vonalakért bármit megtesz egy nő, sőt napjainkban már egyre több férfi is. Azt gondoltuk, hogy ismerünk minden önsanyargató módszert, de most valami új dolog söpör végig a világon: a diabéteszdiéta.

Világszerte készlethiány van számos, cukorbetegség kezelésére felírt inzulininjekcióból, mióta egyre többen próbálnak lefogyni a szemaglutidot tartalmazó készítményekkel. Ezeket eredetileg a 2-es típusú, vagyis a diabétesz leggyakoribb típusában szenvedő felnőttek számára írják fel. A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid azonban a glukagonszerű peptid-1 nevű hormont is utánozza, amely az agy azon területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat és a táplálékot.

A kereslet globális megugrása miatt épp azok nem jutnak hozzá, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá: a valódi cukorbetegek.

A “csodaszer” iránti fokozott érdeklődés máris hiányt okozott Ausztráliában – amely várhatóan 2023 márciusának végéig tart -, Nagy-Britanniában pedig hatósági korlátozásokat vezettek be a gyógyszerek online népszerűsítésére. Franciaországban már azt is meghatározták, hogy csak azoknak a diabéteszeseknek lehet felírni az adott gyógyszereket, akiknek korábban már volt agyvérzésük vagy valamilyen szívbetegségük.

A hazai készlethiányt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is megerősítettemikor írásban arról kérdezték, hogy mit tervez tenni a kormány a gyógyszerhiány megszüntetése érdekében. Az államtitkár azt írta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt, szemaglutidot tartalmazó készítmények közül a 0,5 mg-os hatáserőségű készítmények hiányoznak több uniós tagállamból is. Hozzátette, hogy a gyártó az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen levélben arra kérte az egészségügyi szakembereket, hogy „azokat a betegeket, akiknél fennáll a kockázata annak, hogy a készletük kimerül, biztonságosan állítsák át egy másik megfelelő terápiára”. Rétvári Bence azt is írta, hogy az OGYÉI koordinálja, hogy a kórházak és a patikák megkapják a megfelelő mennyiséget minden gyógyszerből, és „ha kell, tömeges hiány esetén az OGYÉI segíti a gyógyszer külföldről történő beszerzését.”

A Telex megkérdezett egy endokrinológust, hogy milyen mellékhatásai lehetnek annak, ha valaki orvosi javallat nélkül szedi a diabéteszgyógyszert. Az orvos szerint a GLP-1 hormont tartalmazó készítmények mellékhatásai szerteágazók és súlyos egészségi problémákat okozhatnak azoknak is, akiknek alapvetően nem indokolt e gyógyszerek használata.

„A leggyakoribb átmeneti tünetek között van a hasmenés, a székrekedés, a hányás és a hányinger, de lelassulhat az epeürülés, az epeutak működése, kialakulhatnak epekövek, és nagyon ritkán jelentkezhet hasnyálmirigy-gyulladás is, amely az esetek egy-két százalékában végzetes kimenetelű is lehet” – magyarázza a szakorvos.

Az diabéteszdiéta egyébként a TikTokon kezdett terjedni, ma már Facebook-csoportokban és különböző online felületeken cserélnek tapasztalatot a fogyni vágyók. Állítólag Elon Musk is ezzel a gyógyszerrel dobott le 13 kilót.

Kapcsolódó cikkek