Földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, több mint 200 halott

Megosztás

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. Percről percre nő a bejelentett halálos áldozatok száma. A CNN hat órakor leadott jelentése 138 halottról szólt, az AP fél nyolckor már több mint 230 halálos áldozatról számolt be Szíriából Törökországból összesen. Az összedőlt épületek romjai között zajlanak a mentőmunkálatok, Törökország ehhez nemzetközi segítséget is kért – írta az MTI.

Az Egyesült Államok elnöke Törökországnak és Szíriának is segítséget ígért a USAID-en keresztül – írta a Guardian.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Ez az elmúlt száz év legerősebb törökországi földrengését idézi.

Hasonlót a földrengésektől egyébként fenyegetett Törökországban utoljára 1939-ben mértek. Akkor a természeti katasztrófának 30 ezer halálos áldozata volt.

A hétfő hajnali rengés epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Egy felvételen az is látható, amint egy többszintes lakóház összedől:

A törökországi Malatya tartományban 23-an meghaltak, 420-an megsérültek a hétfő reggeli törökországi földrengésben, 140 épület összedőlt – írta az MTI a tartomány kormányzójának közlése nyomán.

Összesen hét törökországi tartományban pusztított a földrengés, a török elnök mind a hét tartomány vezetőjével tárgyalt hétfő reggel.

A CNN beszámolója szerint percekkel a tragédia után több erős, a Richter-skála szerint 6,7-es szintet elérő utórengés volt észlelhető Törökország középső részén is.

Szíriában a legtöbb áldozatról Aleppóból érkezett jelentés, ahol több ház összedőlt.

A földrengés a Szíriával szomszédos Libanonban is érezhető volt. A földrengések helyszínén az emberek pánikszerűen menekülnek ki otthonaikból, az utcákon, autókban menedéket keresve.

Az olasz hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy Olaszország partjainál cunami veszélye sem kizárt a földrengés nyomán.

Forrás: telex.hu, MTI

Fotó: Rauf Maltaf / Anadolu Agency / AFP

Kapcsolódó cikkek