A tiltakozó pedagógusok a patakon úsztatták le a megalázó kormányrendeletet

Megosztás

A legtöbben papírcsónakot hajtogattak belőle és leúsztatták a Szinván, de volt, aki látványosan elégette. Úgy vélik, ez már régen nem csak a pedagógusokról szól, hanem egyrészt a gyermekek jövőjéről, másrészt mindenki máséról is, ugyanis a kormány viharos sebességgel szivattyúzza ki a jogbiztonság minden apró szeletét, ami még megmaradt.

Folytatja a kiállásokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség, a keddi Szolidaritás napja után ezúttal rendhagyó társadalomismeret órára hívták a diákokat és a szülőket, nagyszülőket péntek délután a Szinva teraszra – számolt be róla a Minap.

A helyzet 2016 óta nem változott, a tüntető pedagógusok szerint egyenest tovább romlott, holott – hangoztatják napról napra – a fiataloknak fel kell készülniük a 21. századi kihívásokra, a változásokra.

A pénteki rendhagyó társadalomismeret órán egy-egy diák, jogász, mozgalmár, és végül szakszervezetis kereste a választ arra, hogy milyen a mai Magyarország, mit biztosít a benne élőknek, és, hogy mire lenne valóban szükségük. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint nincs jogállamiság és jogbiztonság ma Magyarországon, így “szabadság sincsen”, és ezek nélkül a bizalom is hiányzik az állam felé.

– Mi most azért vagyunk itt, mert fuldoklunk; a jogbiztonságot, a szabadságunkat egyre rohamosabb mértékben szivattyúzzák ki az életünkből – vélekedett, hozzátéve: a bizalom visszaállítása az egyik legfontosabb feladat.

A hatalmon lévők önkényének vagyunk kiszolgáltatva véleménye szerint, az orvosi ló az a rendeletet, amivel nemrégiben a kormány felülírta a pedagógusok rendkívüli felmentésének szabályait. Ez “bosszú jogalkotás” volt, egy válasz, megtorlás az egyre terjedő polgári engedetlenségi akciókra a jogász szerint.

A rendeletet egyébként az esemény résztvevői megkapták papírra kinyomtatva – tiltakozásuk jeléül többen csónakot hajtogattak belőle, és a Szinva vizére bízták a sorsát. Egyikük megjegyezte, hogy szívük szerint egészen a Fekete-tengerig úsztatnák. Szűcs Tamás inkább elégette a nyomtatványt.

Kapcsolódó cikkek