Pont a kormányhivatal tette közzé, hogy a debreceni akkugyár vízigénye és szennyvíztermelése sokkal több az ígértnél

Megosztás

Pedig éppen ez az egyik “hazugság”, amivel a helyi Fidesz már napok óta megkezdte a propagandát és a röplapokon tagadta, hogy ez így lenne. A kormányhivatal által közzétett dokumentum viszont cáfolja a fideszes röplapot. Azóta sebtében el is tüntették a bizonyítékot és félreértésről beszélnek. Több, mint kellemetlen.

Néhány nappal a megjelenése után eltűnt az illetékes kormányhivatal oldaláról az a tanulmány, amely szerint a kínai CATL Debrecenben megépíteni tervezett akkumulátorgyárának vízfogyasztása naponta 40-60 ezer köbméter lesz – vette észre a 24.hu.

A tanulmányt a debreceni önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) megrendelésére készítette el az Enviro-Expert Kft.-vel az ipari park vízellátó és szennyvízelvezető rendszerének megépítéséhez. Azért nyújtották be a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz, hogy az lefolytathassa a vezetékek megépítését megelőző vizsgálati eljárást, és kiadja az engedélyeket.

A decemberben elkészült dokumentumban az olvasható, hogy a déli ipari park ivóvíz-ellátásához közel 7 kilométer hosszúságú távvezetéket kell építeni, a létesítmény várható fogyasztása pedig

a felfutást követően megrendelői adatszolgáltatás alapján ~1770 m3/h (~42 500 m3/nap), melyet egyenlőtlenségi tényezővel számolva a reális vízigény 40 000-60 000 m3/nap intervallumon belül lesz”.

A tanulmány készítője azt is megjegyezte, hogy emiatt vízbeszerzési fejlesztésekre lesz szükség, amikor ugyanis az ipari park cégei 60 ezer köbmétert fogyasztanak majd, az a város lakossági fogyasztásával együtt közel kerül a debreceni kutak maximális teljesítményéhez.

A dokumentumból a cikk szerint az is kiderül: az ipari park szennyvíztermelése is olyan jelentős lesz, hogy előbb-utóbb új szennyvíztisztító telep létrehozására lesz szükség.

A tanulmány hétfőn került fel a kormányhivatal honlapjára, szerda délben viszont eltűnt róla. 

Az önkormányzat magyarázkodása szerint az eljárást azért azért állították le, mert a tanulmányban

a vízigényről szóló leírás félreérthetően fogalmazott, ezért pontosítást kértek.

Kíváncsian várjuk a hasonló kellemetlen lebukásokat az ügyben, amikor kiderül, hogy a 13 hazugság valójában 13 igazság és valóban veszélyes a környezetre és a lakosok egészségére is a leendő akkumulátorgyár. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek