A miniszter szerint 25 százalék fölé kúszhat januárban az infláció

Megosztás

Nagy Márton a Kossuth Rádióban beszélt arról vasárnap, hogy szerinte a következő hónapokban az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. A gazdaságfejlesztési miniszter dén 1,5 százalékos, jövőre pedig 4 százalék fölötti gazdsági növekedésre számít.

Nagy Márton külön elmondta, hogy az infláció letörésében a kormány együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal. De beszélt arról is, hogy az infláció januárban valószínűleg még benéz 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás.

Mint korábban megírtuk, decemberben 24,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami az egész EU legmagasabb inflációs értékének számított.

Nagy Márton szeint a magyar államadósság végig csökkent, idén 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost.

A Standard&Poor’s leminősítéséről azt mondta, hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország. A hitelminősítő péntek késő este lefelé módosította a magyar államadósság besorolását, egy fokozattal (“BBB/A-2”-ről “BBB mínusz/A-3”-ra). A miniszter úgy látja, hogy a Standard&Poor’s új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére, de szerinte is küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

via MTI, 444.hu

Kapcsolódó cikkek