Trafibox-szal szúrnak ki a gyorshajtókkal

Megosztás

Trafiboxot szereltek fel Hatvanban, Heves megyében elsőként. Több is követi majd.

Nemcsak Heves megyében, de Magyarország egész területén a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek legjellemzőbb baleseti oka a gyorshajtás. A sebesség emelkedésével egyenes arányban nő a baleseti kockázat.

A gyorshajtáson belül két típust különböztetünk meg: az abszolút és a relatív gyorshajtást.

Az abszolút gyorshajtásnak nevezzük, amikor valaki az adott útra megengedett legnagyobb sebességet túllépve közlekedik.

A relatív gyorshajtásnak azt nevezzük, amikor a járművezető ugyan betartja az adott útra meghatározott sebességhatárt, azonban nem az út vonalvezetésének, állapotának, a forgalmi-, az időjárási- és a látási viszonyoknak megfelelően választja meg járműve sebességét és ebből baleset történik.

A gyorshajtók kiszűrése érdekében Heves megyében először Hatvanban került kihelyezésre egy új sebességmérő eszköz, úgynevezett trafibox.

A kétirányú, fix sebességmérő berendezés a Horváth Mihály úton (3-as főút) üzemel mostantól. A január 24-én megtartott átadón Meggyesfalvi Tamás alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője elmondta, hogy a helyszín kiválasztása a helyi adottságok és a baleseti statisztikai adatok figyelembevételével történt, illetve a rendőrség továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyorshajtók kiszűrésére. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szinyei András, Hatvan alpolgármestere is.

Észrevétlenül teszi a dolgát Fotó: police.hu

A jövőben további trafiboxok kihelyezése várható a megyében, közölte a police.hu.

Fotó: police.hu

Kapcsolódó cikkek