Egy egri kormánypárti politikus ellen is büntetőfeljelentést tesznek bűnpártolásért a Tarnát védő civilek

Megosztás

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Füzesabonyi Rendőrkapitányság december 20-án, természetkárosítás bűncselekménye miatt meggyanúsította a Tarna folyó vizét – a Katasztrófavédelem határozata szerint – engedély nélkül kiszivattyúzó Debrői Tóth és Tóth Borászat három ügyvezetőjének egyikét, Egyedné Tóth Anitát. Ugyanakkor a nyomozás az Egripost információi szerint ezzel nem ér véget.

Ezt megerősítette Bóday Pál, a Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke is, akit január 25-én, szerdán folytatólagos tanúkihallgatásra idézett a rendőrség. A civil állat és természetvédő szervezet vezetője lapunknak elmondta: vélhetően a nyomozóknak is lesznek további kérdései az ügyben, de ő maga is jelezte, hogy újabb információkkal, indítványokkal szeretné segíteni a hatóság munkáját abban, “hogy az ügy összes felelőse elnyerhesse méltó és elrettentő erejű büntetését”.

Bóday Pál hangsúlyozta: a térség számos polgármestere, önkormányzati képviselője, mezőőre, polgárőre, gazdálkodója, és több ismert, tekintélyes hazai ügyvéd, jogi szakértői is önkéntesként segíti az alapítványt abban, hogy minél hatékonyabban támogassák a hatóságok munkáját az ügy teljes körű feltárásában.

Példaként említette: “a lelkes állat és természetvédő hírében álló novaji polgármester, Demkó Gábor is javaslatot tett nekünk arra, amire jogi szakértőink is felhívták a figyelmet:

indítványozni fogjuk a Debrői Tóth és Tóth Borászat vagyontárgyainkat zárolását arra az esetre, hogy ha jogerősen bebizonyosodik a természetpusztítás bűncselekménye, akkor legyen anyagi fedezete az ökológiai rehabilitációnak és ne közpénzből kelljen megpróbálni helyrehozni magánbűnöket.”

Természetpusztító bűnszervezet?

Bóday Pál azt is kifejtette: jogi szakértőik szerint a borászat vezetői, valamint a velük együttműködő politikusok a természetkárosítás és annak eltussolása során vélhetően szervezetten, a feladatokat egymás között elosztva, folyamatosan kommunikálva követhették el, ami felvetheti a bűnszervezet vagy a bűnszövetség gyanúját is az ügyben.

Bóday szerint a borászat egyik ügyvezetőjének december 20-i gyanúsítása, és a Katasztrófavédelem jogerős határozata – miszerint engedély nélküli volt a vízkivétel – óta új helyzet állt elő.

“Meggyőződésünk szerint azok a politikusok, akik ezt a dátumot követően a Tarnát védők lejáratásán, az ügy eltussolásán, bagatelizálásán dolgoznak, vagy megpróbálják megfélemlíteni az ügyben szerepelt vállalókat, szinte bizonyosan bűnpártolást követnek el” – szögezte le.

Bóday Pál az Egripostnak elmondta: tanúkihallgatása során az összes ilyen, általuk ismert politikust név szerint meg fogja említeni. “Arról is beszámolok a hatóságoknak, hogy

néhány nappal ezelőtt, ezen politikusok egy csoportja, egy egri kormánypárti önkormányzati képviselő szervezésében Egerben megbeszélést tartott, amelyen arról volt szó, miként lehet a Tarnát védőket elhallgattatni”

– fogalmazott a természetvédő szervezet vezetője. Hozzátette: minden olyan párt esetében, amelynek politikusai érintettek, sikeresen felvették a kapcsolatot az adott párt országos vezetőivel, akiket szintén tájékoztattuk helyi képviselőjük tevékenységéről. Bóday elmondása szerint kivétel nélkül minden párt vezetői jelezték: elítélik a történteket, és ők is arra bíztattak a Tarna-védőket, hogy bátran tegyék meg a szükséges jogi lépéseket. “Ez nagyon jó hír” – fogalmazott az állatvédő aktivista.

Erkölcsi összeférhetetlenség

Bóday Pál elmondta azt is: füzesabonyi állatvédő aktivistáik egyöntetű javaslatára, “a szintén lelkes állatvédőként ismert” Nagy Csaba polgármesterhez fordulnak, hogy próbálja meg elérni: Gondos István fideszes önkormányzati képviselő álljon el “az ökológiai bűnöző borászok védelmétől, hogy ne hozzon szégyent az általunk is nagyon kedvelt Füzesabony városára”.

Az állatvédő aktivista arra is reagált, hogy a gyanúsított borász védője, Gondos István nyilatkozatában kétségbe vonta jogi ismereteit és állatvédelmi szaktudását.

“Gondos pökhendi és ügyvédhez méltatlan nyilatkozata a legeklatánsabb példája annak, hogy miért kellene megszüntetni az óriási társadalmi felháborodást kiváltó környezetvédelmi ügyben

az erkölcsi összeférhetetlenséget a közjóért tenni köteles önkormányzati képviselő és a szükség esetén gátlástalan köztörvényes bűnözőket akár szemen szedett hazugsággal is védő ügyvéd szerepe között”

– fogalmazott lapunknak.

Borítókép: A Tarna folyó Jászjákóhalmánál 2017. március 18-án. Fotó: Molnár Zsolt / Index)

Kapcsolódó cikkek