Mi az a csucsag? A középiskolai felvételin erre is választ kellett adni

Megosztás

Szombaton 10 órától 541 helyszínen több mint 71 ezer diák írt magyar nyelvből és matematikából központi középfokú felvételi vizsgát. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 000-en jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint 6000 gyerek vesz részt, közölte korábban az Oktatási Hivatal.

A felvételivel kapcsolatban politikusok is posztoltak, Novák Katalin köztársasági elnök arról írt, hogy lánya is most felvételizik, de mindenkinek drukkol, míg Karácsony Gergely főpolgármester is arról írt a Facebookon, hogy nagyon szorít a felvételit íróknak.

A nyolcadikosok a matek- és magyarfeladatsorokra is 45-45 percet kaptak, és 10-10 feladatot kellett megoldaniuk 50-50 pontért. A feladatsorok és a javítási útmutatóik az oktatas.hu-n már elérhetők.

Magyar nyelvből az volt az első feladat, hogy két olyan szópárt kellett alkotni, amelyek oda- és visszafelé olvasva is értelmesek. A következő betűk álltak rendelkezésre: é, l, r, m, k, s, v, o. Majd azt kellett kibogozni, hogy melyik két szólásunk keveredett össze ebben a mondatban: Nem látja a rossz fától az erdőtüzet. A harmadik feladatban öt hibásan leírt szót kellett megtalálni. Míg a negyedikben, különböző köszönési formákat, megszólításokat kellett képekkel párosítani, például a Csá, csumi-nak vagy az Üdvözlöm, méltóságos uram-nak.

Az ötödik feladatban kakukktojások keresését kapták a diákok, és tesztelték rajtuk, hogy mennyire vannak otthon a magas és mély hangrendű szavakban. A hatodik feladat mondattani ismeretekről szóltak, majd meg nem honosodott nyelvújítás kori szavakról kérdezték őket. Önök tudják például, hogy mi az a csucsag, vagy ki az az égész? Láttak már hangbetűzetet is?

A nyolcadik feladatban egy Kányádi Sándor-versről kaptak kérdéseket a diákok, majd egy Kabos Gyula életéről szóló írást elemezhettek. Végül pedig egy kis esszét kellett írniuk arról, hogy lejárt-e a múzeumok ideje. Bár a feladatlapon az összeállítóknak sem sikerült egyeztetni a kérdésben az alanyt és az állítmányt – írja Telex.

Kapcsolódó cikkek