Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Zagyván

Megosztás

A KÖTIVIZIG január 19-én reggel 8 órától I. fokú (azaz a legalacsonyabb) árvízvédelmi készültséget rendelt el a jelenlegi és a várható vízszintemelkedés miatt a Zagyva Újszász és Jászfelsőszentgyörgy közötti szakaszára, miután a folyó vízállása ma reggelre Jászteleknél elérte a 363 centimétert  (I. fok 350 cm).

A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjére januárban eddig területi átlagban 56,8 mm csapadék hullott, ami a sokéves első (teljes) havi átlag 187 százaléka, közölte a kötivizig.hu.

A Zagyva nyáron majdnem időszaki vízfolyássá vált, azaz kis híján kiszáradt a nagy aszályban.

A Tisza is árad, a mértékadó vízmércén, Vásárosnaménynál 21-ére várható a tetőzés 462 centiméterrel, ez alatt marad az első foknak (600 cm). Szolnoknál még nincs pontos előrejelzés, 24-e után várható a tetőzés talán az első fok (650 cm) alatt.

Ugyanakkor az elmúlt napok intenzív esőzései nyomán a Sajó ismét kilépett a medréből, az áradás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. január 18-án este lezárta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékút közel 1,5 kilométeres, illetve január 19-én hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű út 1 kilométeres szakaszát.

Képünkön a nyári Zagyva, amikor a negatív rekdordokat döntő Tiszába csörgedezett patakként.

Kapcsolódó cikkek