Állatkínzás miatt vádat emelt az ügyészég a Törökszentmiklósról kimentett kutya gazdája ellen

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat azzal a 48 éves törökszentmiklósi férfivel szemben, aki a településbeli ingatlana udvarán a német dog fajtájú kutyáját heteken keresztül tartotta láncon megfelelő padozat és az állat szükségleteinek megfelelő élelem biztosítása nélkül.

A férfi 2022. szeptember 28. napja előtt, legalább 4-8 héten keresztül, a törökszentmiklósi lakóháza udvarán az 5 éves kan, német dog fajtájú kutyáját egy 5 méter hosszú láncon tartotta úgy, hogy a nem megfelelő padozat az állatnak bőrgyulladásokat, a talpi és kiálló csontos részeken több kisebesedést okozott.

A férfi a kutyának nem biztosította a fajtájának, nemének és korának megfelelő táplálékot sem, így az lesoványodott. A kutya nyakára tett nyakörv olyan szoros volt, hogy belenőtt a nyak körüli kötőszövetekbe, ott gyulladást és elhalásokat okozott.

Az állattal szemben alkalmazott bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állat pusztulását okozza. A nyakörv okozta sérülések miatti elfertőződések könnyen vezethettek volna oda, hogy a kutya ún. vérfertőzéses állapotba kerül, ami gyógykezelés nélkül, rövid időn belül az állat pusztulását okozhatta volna.

Az állattal szemben alkalmazott bánásmód és annak következményei az eb számára

a szokásosnál erőteljesebb szenvedéssel és fájdalommal jártak, a kutya éheztetése, valamint a nyakán lévő fekélyes bőrgyulladás különös szenvedést okozott az állatnak.

A kutyát 2022. szeptember 28. napján elszállították a környezetéből, és egy állatvédelmi alapítványnál helyezték el.

A járási ügyészség büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében, tárgyalás mellőzésével végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt vádiratában.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni, közölte dr. Ocsovai Ágnes, főügyészségi ügyész, helyettes sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság az ügyben korábban ezt a tájékoztatást adta.

Kapcsolódó cikkek