Vizsgálatot indított az Európai Bizottság az Orbán-kormány újabb, a médiaszabadságot érintő lépése miatt

Megosztás

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője és ügyvezető alelnöke közölte, hogy az Európai Bizottság hivatalos levélben arról tájékoztatta pártját, hogy a brüsszeli testület vizsgálatot indított egy, a médiapiacot érintő ügyben.

A Demokratikus Koalíció (DK) uniós képviselői idén júniusban azután fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy Molnár Csaba, a párt EP-képviselőjének szavai szerint egy trükkös megoldással újabb támadást indított az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen, számolt be róla a Média1.

Megszüntették a kormánypropagandát – vagyis a szankciós hazugságokat terjesztő állami hirdetéseket – tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedély-kötelezettségét. Így az újságárusok bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról.

A Demokratikus Koalíció szerint ezzel a rendeletével az Orbán-kormány tovább rombolja az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot Magyarországon.

DK  most ezzel kapcsolatban közölte: hivatalos válaszában a brüsszeli testület azt írta, hogy vizsgálja az ügyet annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását.

A DK közleménye szerint az Orbán-kormány 12 év után is folytatja a sajtó- és véleményszabadság eltörlését, majd arról írnak, hogy „az Árnyékkormány lenne az egyetlen remény arra, hogy olyan Európai Magyarországon éljünk, ahol a sajtó szabadon működik és minden egyes emberhez eljuthatnak az igaz hírek.”

kép forrása: Publicus

Kapcsolódó cikkek