Orbán Viktor: most ki kell jutni a Eb-re és aztán jöhet a vb!

Megosztás

Azon az úton vagyunk, hogy 2030-ra a régi fényében ragyoghat a magyar futball – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sport online kiadásában hétfőn megjelent interjúban, amelyben a magyar sport helyzetéről is beszélt.

Orbán Viktor a katari tornát minden szempontból különlegesnek és rendhagyónak nevezte, ugyanis először rendeztek vb-t az arab világban, és először mutatta meg az igazi erejét az arab futball a marokkói válogatott révén.

Hangsúlyozta: a nyugati világnak először kellett megtanulnia más szabályok szerint viselkedni. Most nem vendéglátók voltak, hanem vendégek, mégis kísérletet tettek arra, hogy rákényszerítsék a szokásaikat a vendéglátókra, akik viszont – talán nem is tudatosan – egy régi európai bölcsesség szerint gondolkodtak: “ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak”.

Nyugaton a gyarmatosító ösztönök elfeledtették ezt az ősi, több mint kétezer éves bölcsességet – vélekedett Orbán Viktor.

A kormányfő megjegyezte: a katariak a világbajnokságra költött pénzt bármi másra is elkölthették volna, “örüljünk, hogy a futballra költötték”.

A magyar válogatottról szólva jelezte: nem kétséges, hogy az ötvenes évek legjobb csapata a magyar válogatott volt, de Magyarország nincs ott a világbajnoki címmel rendelkező országok között. Most azért nem voltunk Katarban, mert nem tudtunk Viszont amit látott, az arra mutat, hogy helyt állhatott volna a magyar válogatott. De először jussunk ki, aztán majd meglátjuk – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a fejlődés útján halad a magyar futball, de a rendszerváltás után legalább húsz évig mentünk befelé az erdőbe. Húsz évig tart, míg kijövünk belőle.

Kiemelte: azon az úton vagyunk, hogy 2030-ra a régi fényében ragyoghat a magyar futball.

Nem lesz olyan mély a keret, mint a braziloknak vagy a franciáknak, de a legjobb csapatunk bárkivel fel tudja venni a versenyt, odáig eljuthatunk – jegyezte meg.
Rámutatott azonban arra, hogy 2010 után sem hallgattak azokra, akik a sportot hátra akarták sorolni.

Az elmúlt nyolc-tíz évben Magyarország felépített és megrendezett mindent, amit csak lehetett. Erre a koronát az új atlétikai stadion meg az atlétikai világbajnokság teszi fel. Mert akkor már mindent rendeztünk, amit rendezni lehet és érdemes – az olimpián kívül – zárta az interjút a kormányfő.

MTI

Kapcsolódó cikkek