Gereblyézéssel fogtak halakat a Szórói Holt-Tiszából

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség orvhalászat vétsége és lopás vétségének kísérlete miatt emelt vádat két zagyvarékasi férfival szemben, akik tiltott módon, gereblyézéssel fogtak ki halakat a Holt-Tiszából, azonban a kifogás után a halőrök rajtakapták, majd a rendőrség megérkezéséig visszatartották őket.

A vádirat szerint a 37 éves férfi és 29 éves öccse október 29-én a délelőtti órákban, Besenyszög-Szórópuszta külterületén, a Tisza folyó jobb parti árterületén található, Szórói Holt-Tisza ágban tiltott módon, gereblyézéssel fogott ki 20 pontyot, egy harcsát, 18 kárászt, és 6 amúrt, melyek értéke összesen 50 ezer 520 forint volt.

A két férfi cselekményét a halőrök észrevették, majd a halak kifogását követően – miközben a két férfi távozni készült – őket ellenőrizték és a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen visszatartották.

Az ügyészség a büntetlen vádlottakkal szemben pénzbüntetés kiszabását, valamint a tiltott halfogáshoz használt eszköz elkobzását indítványozta a vádiratában.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság – feltehetően tárgyalás mellőzésével – fog dönteni, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, helyettes sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség).

A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy csónakba. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így orvhorgászni és a horgokhoz még egy nagyobb ólmot is erősítenek, hogy minél mélyebbre ússzon.

Kapcsolódó cikkek