Több mint 2000 eltűnt személy Szolnok megyében

Megosztás

A közelmúltban egyre több eltűnéses eset történt, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát néhány érdekes kérdéssel kereste meg az Alföldhír.

A válaszokból többek között az derült ki, hogy az elmúlt két évben, azaz 2021. január 1. és 2022. október 31. közötti időszakban összesen 2311 (2119 kiskorú és 192 felnőtt korú) eltűnt személyt regisztráltak Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A kiskorúak elsősorban az intézetből, nevelőotthonokból szöktek el. Közülük több személy is folyamatosan szökésben van. Nem ritka, hogy a megtalálásukat követően már egy órán belül ismét az eltűnésükről tesznek bejelentést, amely újabb körözési eljárás megindítását eredményezi.

Az eltűnt személyek tartózkodási helye az esetek kb. 90%-ában röviddel a bejelentést követően – jellemzően pár napon belül – megállapításra kerül, hangsúlyozta a rendőrség.

A kiskorúak többsége általában rövid időn belül, önként visszatér a szülői házba, vagy a gondozási helyére. Az intézetből eltűntekre jellemző, hogy a szülőkhöz vagy más családtagjukhoz szöknek. A felnőtt korú eltűntek között viszonylag csekély azon személyek száma, akiknek eltűnése mögött öngyilkossági szándék áll.

Az eltűnések fő oka a kalandkeresés, a kitörési vágy, egy szerelmi kapcsolat, vagy akár egy tiltott viszony. A háttérben különböző családi gondok, azok helytelen kezelése, illetőleg kiskorúak esetében a különböző iskolai problémák húzódnak meg. A felnőtt korú eltűntek egy része demens, vagy egyéb okok miatt orvosi kezelés alatt álló, illetve korlátozottan cselekvőképes személy. Az ilyen eseteket az eljáró hatóság kiemelten kezeli, ezen személyeket veszélyeztetett eltűntnek tekinti.

Természetesen előfordult olyan szomorú eset is, amikor az eltűnt személy holtan került elő.

A borítóképen a 2018-ban eltűnt személyek tablója (police.hu)

Kapcsolódó cikkek