Előkerült egy több mint 100 éves kocsifecskendő Öcsödön

Megosztás

Ebben az évben ünnepli fennállásának 125 éves jubileumát az Öcsödi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület elődje, az Öcsödi Tűzoltó Egylet. Ebből az alkalomból december 8-án egy kocsifecskendő-avatással egybekötött ünnepséget tartottak a tiszazugi településen.

Az esemény alkalmából a nagyközség művelődési házában egy tűzoltó relikviákból álló kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, ahol a múlt fotói mellett különböző tablókat és felszereléseket gyűjtöttek egybe.

Amint az az ünnepségen elhangzott, a XIX. század végéről származó kocsifecskendőt a polgármesteri hivatal udvarának egy eldugott szegletében, gazzal benőve fedezték fel. Az időjárás viszontagságainak kitett hosszú idő lenyomatot hagyott a szekér állapotán, ráadásul kerekeinek is nyoma veszett.

A településen élők és környékbeli vállalkozók áldozatos munkájának köszönhetően mára a matuzsálem korú kocsifecskendő ismét régi fényében tündökölhet. Az egész projekt egyúttal tisztelgés is az összes alapító, valamint egykori önkéntes tűzoltó emléke előtt.

A hivatásos katasztrófavédelmi szervet az eseményen Liszkai Zoltán tűzoltó ezredes, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, illetve Balla István tűzoltó őrnagy, a Kunszentmártoni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megbízott parancsnoka képviselte. Mellettük Sörös Tibor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke is jelen volt.

A borítókép illusztráció

Kapcsolódó cikkek