Elkezdődött a karácsonyi vásárok és a szezonális termékek ellenőrzése

Megosztás

Elkezdődött az a kéthetes ellenőrzéssorozat, amelynek fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége áll. Az egész országra kiterjedő téli élelmiszerlánc-ellenőrzés célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a családok asztalára.

Az élelmiszer-forgalmazás során az általános higiéniát, a bevásárló kosarakat használó forgalmazó esetében a kosarak tisztításának hatékonyságát és aktuális higiéniai állapotát nézik majd a kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának munkatársai. Az élő hal árusításával foglalkozó üzleteknél a revizorok kiemelt figyelmet fordítanak a halak származási dokumentumának ellenőrzésére, de a friss sertés- és baromfihús esetében is ellenőrzik a származási hely feltüntetését.

Az üzletekben és a piacokon egyaránt kiemelten vizsgálják majd az édesipari termékek, különösen a szaloncukrok nyomonkövethetőségét, jelölését, a lejárati idő feltüntetését.

A karácsonyi ünnepi vásárokon, rendezvényeken kitelepült vendéglátósokat is felkeresik a szakemberek. Fokozott figyelemre számíthatnak a jövedéki engedélyes árusítók, ahol a forralt bor, pálinkák, szeszes italok forgalmazását ellenőrzik majd a kormányhivatal munkatársai. A nagyobb áruházláncokban az olcsó kategóriás import pezsgő, habzóbor, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző bor mintavételére kell számítani a következő napokban.

Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék tevékenységének vizsgálata, valamint tájékozódó jelleggel a kínálat áttekintése. A szakemberek ellenőrzik az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire.

Az ellenőrzések december 18-ig tartanak.

Kapcsolódó cikkek