Több mint 177 millióért kap új ruhákat az Országgyűlési Őrség

Megosztás

Az Országgyűlési Őrség ruházatának pótlására még 2020-ban kötött, eredetileg idén szeptemberben lejáró szerződést nemrég egy évvel meghosszabbították, a tervezettnél lassabb amortizáció miatt a beszerzendő ruhadarabok számát is módosították. A darabárak ugyan nem változtak, a hosszú listában akad néhány borsos tétel: például 90 ezres esőkabát és 244 ezres zubbony – írja a Hvg.hu.

A beszerzendő termékek listáján van zokni, ing, nadrág, nyakkendő, aláöltözet, kesztyű, sál, szoknya, derékszíj és sapka, ezek többségének darabára nem kirívóan magas. A lista kiugró tételei:

  • társasági zubbony: 244 348 Ft
  • társasági köpeny: 231 140 Ft
  • társasági téli cipő: 67 691 Ft
  • „többfunkciós” kabát: 127 882 Ft
  • esővédő kabát: 90 411 Ft

A gardróbfrissítés bruttó 177,7 millió forintba került, ez az összeg a mostani módosítással sem változott, ahogy a darabár sem, csak a különféle darabokból rendelt mennyiségek módosultak. Ezt az Országgyűlés Hivatala a Hvg.hu kérdésére azzal magyarázta hogy „a ruhák amortizációja a vártnál kisebb mértékű”, és változtak az igények is, hogy miből hány darab pótlásra van szükség.

 lap azt írta, mivel nehéz felbecsülni, valóban magas-e az elsőre annak tűnő ár az olyan – nagy igénybevételnek kitett – ruhadarabokért, mint például a kültéren szolgálatot teljesítő őrség zubbonya, keresték az Országgyűlési Őrség parancsnokát, Lisoczki László dandártábornokot és a megrendelőt, a szerződést aláíró Országgyűlés Hivatalát is. Lisoczki arra hivatkozva nem válaszolt, hogy nem ő az aláíró, a hivatal annyit közölt: uniós eljárásban, nyílt közbeszerzés alapján szerződtek, „a nyertes ajánlatban szereplő ellenértékekkel”.

A ruházati beszállító, a 2020-as közbeszerzési eljárás nyertese, a Milipol Zrt., ami akkor még magántulajdonú vállalkozás volt, mostanra viszont állami tulajdonba került, miután tavaly nyáron hatmilliárd forintért vásárolta be magát az állam a cégbe.

A beszerzett tételek teljes listáját a Hvg.hu-n lehet böngészni.

Forrás: Telex.hu, HVG.hu

Kapcsolódó cikkek