Fél évszázados lett a klasszikus videojáték

Megosztás

Egy pályakezdő szoftvermérnök készítette csak úgy gyakorlás gyanánt. Nem is sejtette, hogy egy több száz milliárd dolláros üzlet alapkövét rakja le. A játéknak ráadásul most is nagyon sokan rajongói, éppen annak egyszerűsége miatt.

Hova fejlődött a szoftveripar azóta?

1972. november 29-én jelent meg a világ első, széles körben elterjedt videojátéka, az asztaltenisz-szimulátor Pong.

Fekete képernyőn két, síkban mozgó pálcika és egy kocka alakú „labda” – így indult az a ma 300 milliárd dolláros biznisz, amit videojáték-iparnak hívunk. Egyszerűségének egyik oka az volt, hogy Allan Alcorn pályakezdő szoftvermérnök készítette gyakorlásból, amikor az Atari videojáték-fejlesztő vállalathoz került. 1975-ig a bárokat, éttermeket és a kocsmákat hódítotték meg a Pong játékgépei, később elkészült a Pong Home verzió, ami otthoni körülmények között, a televízióra kötve volt játszható.

A kezdeti időszakban, a kocsmákban a színes és hangos flippert felváltó puritán Pongban sok fiatal a jövőt és a modernitást látta, ez hozzájárult a robbanásszerű népszerűségéhez. Bár azóta a piac azóta csak szebb és nagyobb élményt nyújtó játékokból áll, a Ponggal mai napig játszók pont azt tartják pozitívumának, hogy a játék egyszerűsége és repetitív játékmenete miatt sokkal meditatívabb és megnyugtatóbb, mint a modernebb társai. (via Hvg)

No Title

This is the audio/video output from a *real* Syzygy (Atari) 1972 PONG arcade game circuit board. There are many videos on YouTube of things saying they are Pong, but those just aren’t. Notice how the paddles don’t reach the top of the screen? This is a ‘feature’ of the original game.

Kapcsolódó cikkek