Szalay Ferencből hirtelen elszánt természetvédő lett

Megosztás

Embert, állatot, növényt próbáló kíméletlen nyáron vagyunk túl, bizonyára még Önök is emlékeznek arra az elkeseredett küzdelemre, ahogyan a csapadékmentes hónapok során próbáltunk tenni azért – ki-ki a maga módján és lehetőségei szerint -, hogy minél kisebb kárt szenvedjen az állat- és növényvilág.

-kezdi érzékeny hangulatú bejegyzését Szalay Ferenc, akiből egyik pillanatról a másikra tört elő a kis Greta Thunberg és minden egyes fát szeretne magához ölelni.

Szalay azzal folytatja posztját, hogy sajnos sok köztéri fa esett áldozatul a forróságnak, -és szerényen hozzáteszi- a Tószegi úti kerékpárútnak, de örömmel osztja meg a jó hírt, hogy ezekben a hetekben több mint 200 fát ültetnek Szolnokon.

A beszámoló szerint a Tószegi úti kerékpárút környékére 57 fa kerül (Hetényi kórház és a görögkatolikus ovi is érintett), a Széchenyi lakótelepre közel 80, a Várkonyi téri cseresznyefasort pedig 10 fával állítják helyre.

A jegesmedvék sorsáért aggódó polgármester azzal az úttörő gondolattal zárja sorait, hogy “egyfajta zöld forradalomra van szükség a világban, és Szolnok is igyekszik minél jobban kivenni részét a klímavédelmi intézkedésekből, de számít minden olyan magánszemély, cég segítségére is, aki megértette, hogy komoly eredményeket csak összefogással lehet elérni.

Lehet, hogy elkerülte a polgármester figyelmét, hogy a legnagyobb környezetpusztítást éppen pártja és kormánya végzi ezekben a percekben is? Minden egyes természetromboló beruházás mögött ott áll egy NER-lovag, és törvényes módszerekkel szinte lehetetlen megállítani a tömött bukszával és remek kapcsolatokkal bíró befektetők elszánt pusztítását.

Például ott van az a kilencven tonna betonacél, amit nemrég építettek be az UNESCO Világörökség részét képező tokaji tájba, hogy a napokban megnyithasson Tiborcz István üzlettársának luxusszállodája. Vagy gondoljunk az idén leállított Fertő-tavi beruházásra, ahol egy egész öblöt temettek be, ezzel elpusztítva az élővilágot. A Balaton-part is egyre inkább Tiborcz, Mészáros és néhány másik oligarcha magánterületévé válik, a kedvezményezettek a Natura 2000-es területeken és a nemzeti parki védettségű Tihanyi félszigeten is szabadon építkezhetnek.

De nem is kell ilyen messzire mennünk, Szolnokon sem sikerül megépíteni egy méternyi útszakaszt anélkül, hogy ne essen áldozatul néhány fa. Elég csak a Művésztelep melletti “építkezésre” gondolnunk, ahol a part egyik oldalán majdnem a zagyvai gyaloghídig sikerült eltávolítani minden fát, fűt, bokrot; hogy aztán mindent térkő boríthasson, ameddig a szem ellát.

Kapcsolódó cikkek