Cegléden már tárgyalják a közvilágítás kérdését

Megosztás

Az áramszolgáltató, a rendőrség, a katasztrófavédelem és több térségi település polgármesterének részvételével tartottak pénteken egyeztetést a ceglédi Városházán. A téma a közvilágítás volt. Lehetséges-e és ha igen, hogyan takarékoskodni a felhasznált áram mennyiségével. Még számos adatra lesz szükség ahhoz, hogy döntés születhessen, amelyet természetesen majd a testület fog meghozni – mondta a Ceglédi Városi Televízió híradójának Dr. Csáky András polgármester.

Az egyeztetést követően a polgármester emlékeztetett:

Egy kormányrendelet felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy köz- és közlekedésbiztonsági, valamint egyéb vagyonvédelmi szempontok figyelembe vételével a közigazgatási területen belül a közvilágítást szabályozza, ha kell, csökkentse.

“Amikor a rendelet kijött, akkor rögtön megkerestem az áramszolgáltatót és kértem adatokat tőlük, illetve azt hogy üljünk le és tárgyaljuk végig, hogy milyen lehetőségeink vannak. Az alkonykapcsoló kialakításánál kiderült, hogy hat önkormányzat energia szempontjából össze van kötve. Ezen önkormányzatoknak a polgármestereit is meghívtuk erre a tanácskozásra.” – fogalmazott a településvezető, aki hozzátette: most adatokat kértek az MVM-től.

“Kiderült, hogy közel kétszáz trafókörzet van Cegléden. Ez abból a szempontból érdekes, hogy trafókörzetenként lehet szabályozni majd a közvilágítást. El fogják küldeni, hogy az egyes trafókörzetekhez milyen utcák tartoznak. Várjuk nagyon a Magyar Közút véleményét, hiszen nyilvánvalóan csak például a Széchenyi út megvilágítása, vagy a zebráknak a megvilágítása is fontos, hogy milyen trafókörzetről történik, le tudjuk-e választani vagy sem.”

Mint mondta, két lehetőség előtt állnak, miután hat önkormányzat energia szempontjából össze van kötve.

“Ha minden önkormányzat úgy dönt, hogy módosít a közvilágításon, akkor azonos időpontban kell ezt a módosítást elvégezni, például éjfél és hajnal három óra között, ha azt mondjuk, hogy lekapcsoljuk.”

Szólt arról is, hogy van az MVM Optimum nevű cég, amelyik okosítani tudja a lámpákat. Ez azt jelenti, hogy ha nincs forgalom, akkor a fényerőt leveszi. “Számításokat kértem arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül egy ilyen beruházás, illetve ez a beruházás mennyi idő alatt térülne meg. Sajnos kiderült ma az áramszolgáltató tájékoztatása kapcsán, hogy ha el is kezdünk egy ilyen folyamatot, miután munkaerő gondokkal küzdenek, az átállás március-áprilisnál korábban nem történne meg. Kérdéses, hogy majd végzünk olyan számításokat, egyáltalán érdemes-e belefogni ebbe az egészbe, valaha megtérül-e az a ráfordítás, amit igényel majd ez a munka.”

Abból a szempontból eredményes volt a találkozó, hogy megismerték egymás álláspontját, illetve hogy majd kapnak az MVM-től olyan adatokat, aminek alapján számításokat tudnak végezni. Hozzátette: erről természetesen tájékoztatják a Képviselő-testületet, hiszen minden ilyen átállás testületi döntést kell, hogy igényeljen. 

Kapcsolódó cikkek