Lassú ébredés: az egyik áruházlánc már az Európai Bizottság közbelépését várja az árstopok miatt

Megosztás

Sokadszor sújtják a kiskereskedelmi hálózatot a fideszes rendeletek, Orbán pedig nem is rejtette véka alá, hogy ebben a szektorban is lehetőleg minden magyar kézbe kerülne.

Politico cikket írt arról, hogyan illeszkedik az újabb árstopokról szóló rendelkezés azon intézkedések sorába, amelyek a külföldi hátterű kiskereskedelmi áruházláncokat – az ír Penny Marketet, a német Aldit és Lidlt, a francia Auchant, az osztrák Spart és a brit Tescót – sújtják Magyarországon.

A franchise rendszerben működő hazai hátterű hálózatokat nem, míg az előbb említett cégeket érintik a következők:

  • egy tavaly év végi döntés értelmében az élelmiszerek többségét a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával fel kell ajánlani az állami tulajdonú Élelmiszermentő Központ számára.
  • egy tavaszi döntés szerint a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva 2,7 százalékról 4,1 százalékra emelték a 30-100 milliárd forint közötti árbevételű szereplők számára a különadó kulcsát.

A Politico hangsúlyozza, hogy a most a tojásra és a burgonyára bevezetett ársapka miatt tovább növekednek e nagyforgalmú áruházláncok terhei. A lapnak egyik ilyen nagy, külföldi hátterű kiskereskedelmi cég névtelenséget kérő illetékese így fogalmazott: „Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról”. Hozzátette, hogy „a magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni”, és a rájuk vonatkozó törvény „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel”.

Ezért – nyomatékosította – azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy lépjen közbe.

A Politico felvette a kapcsolatot az érintett külföldi kiskereskedőkkel, de mind elzárkóztak attól, hogy névvel nyilatkozzanak.

A lap emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány már jelezte korábban: szeretné, ha a külföldi viszonteladók magyar kézbe kerülnének. A kommentszekcióban azonban alapnak veszik, hogy ezek “fideszes kezek”. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek