Már hónapok óta sehol se épülhetnek naperőművek az országban

Megosztás


A vállalati szektorban hónapok óta nem tudnak napelemes rendszereket építeni, mert egymásnak ellentmondó műszaki előírások vonatkoznak ezek telepítésére – írja a 24.hu. A portál által megkérdezett szakértők arról számoltak be, hogy az a néhány héttel ezelőtti rendelet, amelynek értelmében a háztartások által megtermelt energiát nem lehet majd a továbbiakban betáplálni, annak a gyakorlatnak a folytatása, amelyet az állam a kis- és középvállalkozások esetében már másfél évvel ezelőtt megkezdett.

Funkciójuk szerint három típusra lehet osztani a Magyarországon használt naperőműveket: kereskedelmi célú, ipari fogyasztáscsökkentő és lakossági. Az első esetében a megtermelt árammal kereskednek, a másodiknál az üzemek a saját fogyasztásukhoz járulnak hozzá a megtermelt árammal, a harmadik pedig háztartások áramellátásához járul hozzá.

A második kategóriánál már két évvel ezelőtt megtiltották a hálózati betáplálást, amelyeket emiatt visszatáplálás elleni védelemmel kellett ellátni. Egy júliusi rendelet értelmében pedig csak úgy lehet a háztartásinál nagyobb kiserőművet építeni, ha a vállalkozás villamosenergia-tárolót is létesít mellé, ezáltal 30-40 százalékkal növelve a napelem telepítésének költségeit, ráadásul a szerkezetet iránt világszinten megugrott kereslet miatt a cégek nem is látják, mikor tudnák azt beszerezni.

A MAVIR előírása szerint ezeket kiegyenlítőenergia-szabályozási képességekkel (úgynevezett aFRR szabályozással) kell ellátni, amelyek visszatáplálásra alkalmassá teszik a rendszert. Ez a szabályozás azonban ellentmond a korábbinak, egy, a cikkben nyilatkozó szakértő szerint ugyanis fizikailag kivitelezhetetlen egy csatlakozási ponton egyszerre tiltani a visszatáplálást és mégis megteremteni ennek lehetőségét. Arra a kérdésre, hogy miért kötelesek azok a kis-és középvállalkozások is telepíteni a tározókat, akik csak saját fogyasztásukat szeretnék fedezni a napelemekkel, a 24.hu nem kapott választ a MAVIR-tól.

Kereskedelmi célú naperőművek telepítésére 2021 áprilisa óta nem ad engedélyt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR). Azóta ugyanis többször elhalasztotta a rendszerirányító a szabad kapacitásokra vonatkozó tender kiírását, majd idén májusban 0 kilowattra hirdette azt meg. Később bejelentették, november 2-ig egyedi eljárással bírálják el a beérkezett – összesen mintegy 2 milliárd forintnyi kapacitáslekötési díjjal járó – kérelmeket, majd kormányrendeletben 2023. február 1-ig hosszabbították meg a határidőt.

Kiemelt kép: A Paksi naperőmű

Kapcsolódó cikkek