Martfű jelképének alkotóját köszöntötték

Megosztás

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából martfűi műteremgalériájában köszöntötték a minap Gyurcsek Ferencet, Martfű köztéri szobrainak alkotóját, a város köztiszteletben álló, Munkácsy-díjas szobrászát .

A még mindig alkotó szobrászművészt dr. Papp Antal polgármester, Székácsné Tálas Gabriella és Asztalos Árpádné, a martfűi művelődési központ jelenlegi és korábbi vezetője, valamint dr. Molnár Edina, a kulturális intézmény művészeti és civilkapcsolati előadója kereste fel otthonában, közölte a város hivatalos honlapja.

Gyurcsek Ferenc 1942. november 6-án Budapesten született. Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, majd a Képzőművészeti Főiskolán végezte, szobrász szakon. Jelenleg Budapesten és Martfűn él.

Martfű főterét délről, a katolikus és a református templom ölelésében, a Szent István szobor, Gyurcsek Ferenc méltóságteljes alkotása zárja le. Szent István király egészalakos bronzszobra a róla elnevezett tér ékessége, a város jelképe.

A szobrászművész tovább alkotásai az 1848-as emlékmű, a Millennium országos ünnepségsorozata, valamint Martfű önálló településsé válása 50. évfordulójának egybeesésére emlékeztető „Időkapu” és a magas kőoszlopon Martfű felett őrködő, a város címerében lévő griff.  

Szerző: Tóth András

Fotó: A Szent István szobor Martfűn

Kapcsolódó cikkek